Normál kép: ifjusag_vh_0012_1.jpg   Méret: 414x888 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: V. György, Anglia királya és India császára. Büszke de gyámoltalan uralkodó. Irigyelte Németország hatalmát és Vilmos császár dicsőségét: ezért rá hagyta magát venni, hogy Németország ellen háborut kezdjen Biztosra vette, hogy az oroszok és franciák segítségével Anglia lesz diadalmas.

Ismertető szöveg: "Aztán, akik nem rokonok is,minden két-három évben találkoztak, baráti kézszoritást váltottak, megcsókolták egymást, mint testvérek és folyton azt hirdették, hogy egyetlen vágyuk a békét fentartani. Még julius vége felé is Vilmos német császár nem akart hinni annak, hogy Miklós cár képes lesz az ő országát megtámadni és több levelet irt neki, ezzel a megszólitással : Kedves Miklós ! A cár pedig igy felelt : Kedves Vilmos ! Hasonlóképpen György angol király és Vilmos császár, akik unokatestvérek, juliusban még szintén leveleztek és Kedves Rokonnak szólították egymást ! Tehát tegnap még testvéri, baráti módon ölelkeztek a fejedelmek, ma pedig ellenségek gyanánt rontottak egymásra! Hogyan lehetséges ez ?" (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



1914-ben kitört az Első világháború, amiben az Egyesült Királyság az antant oldalán harcolt. A brit, francia, olasz, amerikai hadsereg 1918-ra legyőzte az Osztrák-Magyar Monarchia, a Német Birodalom, az Oszmán Birodalom és Bulgária haderejét, de 1917-ben ír nacionalisták megindították az Ír függetlenségi háborút. A brit hadsereg teljes győzelmet aratott, de 1922-ben az Ír Szabadállam kivált az Egyesült Királyságból. V. György 1936. január 20-án hunyt el, életének 70., uralkodásának, 26. évében. 9 nappal később, a Windsori kastély, Szent György kápolnájában temették el. A trónon legidősebb fia VIII. Eduárd (1892-1972) követte, aki 11 hónap uralkodás után 1936. december 11-én lemondott a trónról. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page