Normál kép: ifjusag_vh_0030.jpg   Méret: 770x1078 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: ifjusag_vh_0030_nagykep.jpg   Méret: 815x1141 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Károly Ferenc József főherceg, Ausztria és Magyarország trónörököse, őrnagyi egyenruhában. A háború alatt a fiatal trónörökös ő felségét képviselte és mikor Budapesten járt, a magyar nép páratlan lelkesedéssel ünnepelte feleségével, a szépséges Zita főhercegasszonnyal együtt.

Ismertető szöveg: "Őfelsége erre úgy határozott, hogy helyette Károly Ferenc az uj trónörökös és felesége Zita főhercegnő menjenek a magyar fővárosba. Ez augusztus harmadikán meg is történt és Budapest olyan szeretettel, olyan rajongással fogadta jövendőbeli királyát, amely szinte páratlan. Ilyen fogadtatást nem láttam még, mondotta a trónörökös Beöthy Pálnak, a magyar képviselőház elnökének. Sőt nem csak hogy nem láttam, de el sem tudtam soha képzelni. Nem találok szavakat! Csak kifejezem őfelsége háláját a magyar nép iránt." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Károly - a Habsburgok számára "kötelező" katolikus vallásosságon túl kezdettől fogva mély hitet mutatott. Édesanyjától, Mária Jozefa szász királyi hercegnőtől gondos katolikus nevelést kapott. Soproni évei alatt nemcsak a lelki életéért felelős domonkos atya, hanem szintén hívő katonai nevelője, gróf Georg Wallis is nagy hatással volt rá. (Később a gróf felesége, Pálffy Zsófia szervezte meg a császár boldoggá avatását előkészítő ún. Gebetsligát, amelyet aztán évtizedekig Kurt Krenn, Sankt Pölten elhíresült püspöke vezetett.) A herceg mind gyermekkorában, mind felnőttként barátságos, türelmes és jámbor volt. Feleségében, Zitában méltó társra lelt: a házasság előtt a menyasszony személyesen ment Rómába, hogy X. Piusz pápa áldását kérje frigyükre. Gyermekeiket is vallásosan nevelték. Károly a későbbiekben háborúellenes politikájával is jelentős érdemeket szerzett. Halálos ágyán buzgón imádkozott, utolsó sóhaja "Jézus, Mária, József" volt. II. János Pál pápa IV. Károlyt 2004. október 3-án a Vatikánban, a Szent Péter téren boldoggá avatta. Szentté avató eljárását megkezdték. 2013. április 1-jén szentelték meg hermáját Budapesten, a Bazilikában. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page