Normál kép: ifjusag_vh_0031.jpg   Méret: 770x1070 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: ifjusag_vh_0031_nagykep.jpg   Méret: 814x1131 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zita főhercegnő, Károly Ferenc .József trónörökös ifjú felesége, Magyarország jövendőbeli királynéja és Ausztria császárnéja. A háború alatt minden tevékenységét a sebesülteknek szentelte és kórházról kórházra járt vigasztalni a háború áldozatait.

Ismertető szöveg: "Őfelsége erre úgy határozott, hogy helyette Károly Ferenc az uj trónörökös és felesége Zita főhercegnő menjenek a magyar fővárosba. Ez augusztus harmadikán meg is történt és Budapest olyan szeretettel, olyan rajongással fogadta jövendőbeli királyát, amely szinte páratlan. Ilyen fogadtatást nem láttam még, mondotta a trónörökös Beöthy Pálnak, a magyar képviselőház elnökének. Sőt nem csak hogy nem láttam, de el sem tudtam soha képzelni. Nem találok szavakat! Csak kifejezem őfelsége háláját a magyar nép iránt." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



A koronázás napjának elmúltával a császárné és királyné hozzálátott teendőihez és kötelességeihez. Kórházakat látogatott, katonákat ápolt, árva gyermekeket vett a pártfogásába. Bár mindez szinte "kötelező" volt számára, a királyné megtanulta elkészíteni a csirkepaprikást, amit a magyarok igen nagy gesztusként értékeltek. Férje tanácsadójaként a császárné is aktívan politizált, sokszor személyesen tárgyalt egy ügyről az illetékes miniszterekkel. Éppen ezért részben őt tették felelőssé bátyjának, Szixtusz hercegnek sikertelen békekísérlete miatt. Szixtusz herceg a császár kérésére felvette a kapcsolatot Georges Clemenceau francia miniszterelnökkel, hogy a békéről tárgyaljon vele. A kapcsolat azonban kitudódott, II. Vilmos német császár pedig szigorúan kérdőre vonta a Monarchia uralkodóját. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page