Normál kép: ifjusag_vh_0047.jpg   Méret: 612x1379 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Frigyes főherceg, az osztrák és magyar hadsereg főparancsnoka és Oroszország ellen küzdő csapataink fővezére, lovassági tábornoki egyenruhában, ő felsége a harctéren szerzett érdemeiért tábornaggyá nevezte ki, amely méltóság Albrecht főherceg halála óta betöltetlen volt.

Ismertető szöveg: "Megindultunk ennek a várnak az irányában dél felől, mig a német hadsereg ugyanakkor északról és nyugatról támadta meg Oroszországot. A mi hadseregünknek fővezére Frigyes főherceg volt, a vezérkari főnöke pedig Conrad báró tábornok. A vezérkar főnökének azt hívják, aki a háborúnak egész tervét megcsinálja, aztán a csapatok eszerint a terv szerint mozognak a harctéren, hol előre, hol hátra, mert bizony néha hátrafelé is kell mozogni, ha a haditerv úgy kívánja." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Az osztrák főhercegek minden háborúban magas harctéri parancsnoki beosztásokat kaptak, képességeikre való tekintet nélkül. A főhercegek hiányosságait a helyetteseknek és a törzskaroknak kellett pótolnia. 1914. július 11-én az idős Ferenc József császár Frigyes főhercegre ruházta a császári és királyi haderő főparancsnoki (Armeeoberkommandant) tisztségét, amelyet összes eddigi háborúiban (1859-ben és 1866-ban is) saját maga viselt. Ez precedens nélküli intézkedés volt. A hajlott korú uralkodó választása valószínűleg azért esett Frigyesre, mert szerette unokaöccsét, megbízott benne, emellett Frigyestől elvárhatta, hogy nem kerül összeütközésbe a vezérkari főnökkel, az erős akaratú Franz Conrad von Hötzendorf tábornokkal, aki a tényleges hadműveleti és taktikai döntéseket hozta. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page