Normál kép: 001_084_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x503 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2108x1377 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Rudolf trónörökös dolgozó-szobája.

Ismertető szöveg: Habsburg-Lotaringiai Rudolf Ferenc Károly József trónörökös (Kronprinz Rudolf Franz Karl Joseph von Österreich-Ungarn) (Laxenburg, 1858. augusztus 21. - Mayerling, 1889. január 30.) osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg I. Ferenc József és Erzsébet királyné fia, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse. Tisztázatlan körülmények között halt meg a mayerlingi vadászkastélyban szeretőjével, Maria von Vetserával együtt.
(Forrás: Wikipédia)



Az ablakokon vörös függönyök enyhítik a beáramló napfényt s a szoba levegőjét kedves, meleg színnel töltik be. A trónörökös íróasztala mögött van egy ajtó, melyet függöny takar, egy ritka szépségű és finomságú bokharai szőnyeg. Átalában a berendezés legfőbb és legszebb része keleti szőnyegekből áll, melyeknek legdrágább fajtái, a daghestani, szmirnai, szumaki és bokharai szőnyegek sokféle módon vannak fölhasználva, falon, bútorokon, padlón, stb. A lépéseknek nesze sem hallatszik a szellemi munkának szentelt s ezért a külső zaj ellen lehetőleg védett e helyen. A terem padlója egész kiterjedésében egyszínű sötétvörös vastag szőnyeggel van bevonva, melyen aztán egy nagy új-persa és számos más keleti kisebb szőnyeg terül.
A terem balsarkában sátorszerű berendezés van mennyezettel és pamlagüléssel, mely fölé persa szőnyegek vannak terítve. A sátorszerű mennyezetet egy óriás kőszáli sas tartja a karmaiban, mely kiterjesztett szárnyaival fönn lebegni látszik. Alatta erkélyszerű faragott állvány s azelőtt egy ottoman, leterítve egy olyan persa szőnyeggel, mely minden ahhoz értőt elragad különös szépségével. Alapszíne világossárga, szokatlanul világító fénynyel, mely azonban mégis összhangba bir olvadni a terem többi bútorzatának sötétebb színeivel. E rendkívüli értékű szőnyeggel takart ottomannak hátsó párnái is ritka szépek. A diván előtt arab dohányzó asztal van, egyetlen nagy, művészileg vésett táblával tömör szinezüstböl. Az asztal körül néhány török tabourette foglal helyet, ezüst-, elefántcsont- és gyöngyházbetétekkel.
A trónörökös íróasztalára elég egy pillantást vetnünk, hogy meggyőződjünk, miszerint ez asztal itten nem valami díszbútor csak, hanem hogy azon dolgozni szokás, és pedig komolyan dolgozni. Maga az íróasztal egyszerű, fekete, nagyon kevés vörös és aranycsíkkal díszítve. Mindössze kilencz fiókja van. A keleti faragványokkal díszített szék ott az asztal előtt minden inkább, mint kényelmes. A kényelemről másutt van gondoskodás, itt a munka mellett, ügy látszik, szándékosan van mellőzve a kényelemre csábítás alkalma. Az íróasztalon néhány ív piros itatós papirost látni, mely arra mutat, hogy sokat használják. Az asztalon a föherczegasszonynak négy fényképe áll keretben s a kis Erzsébet főherczegnőnek, a trónörökös - pár kis leánykájának szintén két képe. Azonfelül sok jegyzékkönyv, naptár, - többi közt egy vadásznaptár, - óra és dohányzóeszköz. Még korrektura-ív is gyakran fordul meg ez asztalon a trónörökös védnöksége alatt megjelenő népismertető nagy munkából, az Osztrák-Magyar Monarkhiából írásban és Képben. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. január 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page