Normál kép: 181_280_pix_Oldal_06_Kep_0001b.jpg   Méret: 712x778 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Morley, ir miniszter.

Ismertető szöveg: Morley János, mint iró és gondolkodó, egyik legkiválóbb szelleme ma Angliának. Született Blackburnben 1838-ban, Oxfordban végezte tanulmányait s mint huszonhárom éves ifjú Londonba jött, hogy czikkeket irjon a "Literary Gazette"-nek, melynek később szerkesztését is átvette. Czikkei, melyeket a Saturday Review-ba különböző társadalmi és tudományos tárgyak felől irt, csakhamar hírnévre emelték s később egy anonym kötetben is megjelentek. Jogi tanulmányokat is tett, de a nélkül, hogy gyakorlatilag érvényesítette volna azokat ellenben mikor Lewes megvált 1867-ben a Fortnightly Magaziné szerkesztésétől, Morley váltotta fel.
1871-től 1878-ig irott müvei, köztük Rousseauról, Voltaireről, Diderotról s más encziklopedistákról, tekintélyes nevet szereztek neki, de komolysága, gyakorlati érzéke a politikai pálya felé vonták. Bele vetette magát a Gladstone által 1868-ban megindított nagymozgalomba, mely az ir katholikusok felszabadítását tűzte ki czélúl, s nagy tevékenységet fejtett ki a munkáskérdéssel összefüggő több korszerű reform, a munkabér, munkaidő, stb. megvitatásában.
1883-ban Morleyt a Newcastle-upon-Tyne-i választók bizalma a parlamentbe juttatá, hol a radikálisok ama csoportjához csatlakozott, mely támogatta ugyan Gladstonet, de a nélkül, hogy az egészséges elvektől eltért volna s ellenzéket csinált neki úgy a szerencsétlen kimenetelű szudáni expediczióban, mint az ir-kérdésben. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. március 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page