Normál kép: 765_847_pix_Oldal_09_Kep_0001a.jpg   Méret: 382x711 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Képek Boszniából. - Asbóth János könyvéből
Orthodox hitű nő.

Ismertető szöveg: A keresztény bosnyákok családi élete rendkívüli ragaszkodást és szeretetet árul el, a mi onnan ered, hogy a mohamedánok részéről folytonosan üldözéseknek és elnyomatásoknak voltak kitéve. Önkénytelenül is egymásra voltak hát utalva. Legnagyobb érdeme van a szoros családi kapocs fennállásában az asszonynak, ki a házban gondos és szorgos őrangyalként működik. Végzi a szükséges házi munkát, kézi munka és kertészkedés tekintetében pedig bámulatos ügyességet fejt ki. Az asszony rendszerint középtermetű, kellemes arczvonással bir, sőt egyes vidékeken még szép is. A szépség azonban náluk vajmi rövid weig tart. Az oly gyakori festés és kendőzések azt csakhamar letörülik róla.
A nők külső megjelenése kellemes és elég tisztességes. Ruházatuk festői és szép. Nem lehetne ugyan állítani, hogy viseletük tiszta nemzeti. Tarka vegyüléket képez az a szerb, bulgár, sziavon és olasz népviseletből, azonban e vegyüléken is egy századokon át tartott megállapodottság tapasztalható. A bemutatott nőalakok már a jobb módúak közé tartoznak. A gazdagabb nők mindenkor salvert (bugyogó) hordanak, de ha az utczán megjelennek, különösen a korosabb nök, többnyire e fölé még egy virágos ruhát öltenek.
A lányok, valamint a fiatal asszonyok rendkívüli előszeretettel viseltetnek virágok, pénzek és arany-ezüst szálak iránt, a miket ékességül alkalmaznak és egyes vidékeken nem kevéssé bámuljuk azt az ügyességet és gyakorlottságot, melyet a festőileg szép iránt majdnem kivétel nélkül tanúsítanak. Lányok gyakran fezt hordanak fejükön, gazdag arany hímzéssel, arany vagy ezüst bojttal, hajukat (a szőke túlnyomó) balról jobbra választják, a pénzeket, üveggyöngyöket pedig vagy a fejük fölé alkalmazott hajfonatba, vagy pedig alulról egyik fürtöktöl a másikig alkalmazzák, homlokuk fölött a hajat rövidre vágják és apró göndör fürtöcskéket képeznek belőle. (Forrás: Vasárnapi Ujaság, 1886. deczember 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page