Normál kép: ifjusag_vh_0320_1.jpg   Méret: 601x972 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Mackensen, a romániai hadjárat zseniális vezére, aki éppúgy, mint Hindenburg, vezértábornagy lett. Ez a legmagasabb rang, amelyet katona egyáltalán elérhet és békében ilyen magas rang nem is volt

Ismertető szöveg: "Ugyanekkor Bulgária felől Mackensen tábornagy hadserege is megindult Románia ellen. Mackensen a Dobrudzsába tö rt be, abba a ta rto mányba, amelyet a Románok pár év előtt Bulgáriától gaz módon elraboltak. A ránk nézve diadalmas hadi események most gyorsan következtek egymás után. Két hónap alig te lt bele, Mackensen elfoglalta az egész Dobrudzsát, ennek fővárosával, Konstanzával együtt, Falkenhayn pedig ugyanekkor Erdélyből nyomult be Romániába." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_03-2.pdf)



1914 augusztusában először a német 8. hadsereghez tartozó XVII. hadtest (Armeekorps) parancsnokává nevezték ki, amely a gumbinneni csatában rendkívül súlyos vereséget szenvedett Rennenkampf orosz tábornok erőitől. Mackensen hadteste szenvedte el a legnagyobb veszteségeket (9 000 embert mindössze két óra alatt). Emlékirataiban maga Mackensen is tömeggyilkosságot, tömegmészárlást említ. Ennek ellenére csapatait vasúton gyors ütemben át tudta csoportosítani, és augusztus végén sikerült bekerítenie Szamszonov orosz tábornok előrenyomuló hadoszlopait. A gumbinneni csatát követő második tannenbergi ütközetben Mackensen döntő helyzetbe manőverezte a IX. hadtestet, és meghatározó szerepet játszott az orosz 2. hadsereg bekerítésében és megsemmisítésében. A reménytelen helyzetbe jutott Szamszonov tábornok augusztus 30-án főbe lőtte magát. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page