Normál kép: 089_184_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x439 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 089_184_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1675x954 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Rudolf trónörökös látogatásáról emlékezetes helyek Magyarországon.
Részlet a gödöllői alsó parkból.

Ismertető szöveg: Gödöllőnek szelíd, enyhe levegőjében, nyájas szép vidékén tölte zsenge gyermekkorának legderültebb napjait, - szivével forrott hozzá. Ö ott minden pagonyt, minden völgyet ismert, nem egyszer járta be.
Görgény-Szent-Imrét 1881-től kezdve hat izben látogatta meg a trónörökös. A mely esztendőben az ott rendezett s világhirüekké vált medvevadászatok elmaradtak, nem sorozta sikerült vadászévei közé.
Görgény vidéke megkedvelteié a délkeleti havasokat Rudolf főherczeggel. Első görgényi vadászatára következő évben, 1882-ben a Reiyezátot látogatá meg s el volt ragadtatva annak zord szépségeitől, s többre becsülte, mint azokat, melyeket az Alpesek kínálnak.
Hasonlókép volt a máramarosi erdőségekkel is, melyekben még nem egy helyet találni, a hol emberi láb nem fordult meg soha, annál kevésbbé csattogott irtó fejsze fái között, hogy fölverje ezredéves csöndjét. Ki is szemeltek egy szép helyet, nem messze a Tisza bölcsejétől, annak a partján az Erdészvölgyben, hogy ott számára vadászkastélyt építsenek. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. február 10.)



Habsburg-Lotaringiai Rudolf Ferenc Károly József trónörökös (Kronprinz Rudolf Franz Karl Joseph von Österreich-Ungarn) (Laxenburg, 1858. augusztus 21. - Mayerling, 1889. január 30.) osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg I. Ferenc József és Erzsébet királyné fia, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse. Tisztázatlan körülmények között halt meg a mayerlingi vadászkastélyban szeretőjével, Maria von Vetserával együtt.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page