Normál kép: 281_376_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1141 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 281_376_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1739x2578 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Beduinok az állatkertben

Ismertető szöveg: A csapat különben háromféle népfajt foglal magában. A tulajdonképeni beduinokon kivül, kik a Soa-törzsnek néhány száz főből álló Ralbi csoportjához tartoznak, mely Alsó-Egyiptomnak a Nílus, a Közép-tenger és Barka közti vidékein él, itt látható néhány fellah-nö és egy suaheli néger család is. De az egyes népfajok is különböző vegyülókek typusait mutatják, melyek kifejezést nyernek arczbőreik különféle szinvegyületeiben is.
Legérdekesebbek, mert legújabbak előttünk mindenesetre a beduinok, e fürge barna lovasok, lebegő fehér humuszaikban, pompás arab telivérjeiken, Benjámin Constant ecsetére méltó eredeti alakok. A mint hosszú puskáikat elsütve hangos diadalkiáltás közt repülnek tova, a mint dromedárjaik nehéz podgyászszal megrakodva lépdelnek, mig nőik és gyermekeik guggolva ülnek sátraikban, kecskéik, juhaik, és különös fajú afrikai kutyáiktól körülcsoportosulva, mindez igazi festői képét tárja fel a pusztai nomád létnek.
A férfiak bő nadrágot, bő nyitott inget viselnek s a fölött a "chram"-nak nevezett bő, redős lepedőt. Bendesen a beduin fejét a vörös "tabuse" díszíti, vadászat alkalmával pedig és lovaglásnál fehér, zsinórral lekötött kendő. A nők sötét ruhába öltözvék, fejők felett gáze-szerüen szőtt, homlokukba szélesen lecsüngő könnyű kelme, mellökön a scandarinnak nevezett vörös selyem öltöny. Ujjaik gyűrűkkel, nyakuk ékszerrel, ezüsttel gazdagon van ékítve, s keresztülfúrt fülkagylóikon arany és ezüst karika.
Érdekesek a beduinok tűzfegyverei és pisztolyai, tágas öbleikkel, melyeknek csöveit és agyát finom és fantasztikus czirádákkal karezolják tele. Többeknek a fején és arczán is különös karczolások vannak tetoválva, sőt háziállataiknak szőrét is arravaló ollóval ügyes alakzatokká nyírják. Másoknál a szem és a halánték tája közt, sőt a fülön keresztül is, vékony gyapotfonál vonul, melynek az a babonás rendeltetése, hogy a fejfájástól megóvja viselőjét. Divatos végre az orrczimpák keresztülfurasa is, melyekbe gyöngyöt, korallt vagy ezüstkarikát aggatnak. A fellah nők közt sok csinos találkozik, de ezeket is elrutitják azok a különös kék arabeszkek, melyek állukat, sőt alsó ajakukat borítják. Ugyanily módon ékesítik a férfiak alsó karjaikat mindennemű kék pontokkal, vonalakkal és csillagokkal, mig a láb és kéz körmei hennával, az egyiptomi henna-bokor vöröses kivonatával vannak bemázolva félholdalakulag.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. május 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page