Normál kép: 477_672_pix_Oldal_21_Kep_0001.jpg   Méret: 770x967 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_672_pix_Oldal_21_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 947x1189 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Naszr-eddin persa sah

Ismertető szöveg: Naszr-eddin sah (Naszr-eddin annyimint: az igazságosság fejedelme), a birodalom jelenlegi ura ismert személyiség, már csak európai útjaiból is, melyek haladó szelleméről tanúskodnak. Irodalommal és művészettel is foglalkozik, veraeket ír s a "frenk"- ékkel, kik közül ma már Teheránban igen sokan fordulnak meg, szívesen eltársalkodik. Mindamellett kizárólag keleti jellegű udvart tart és sokkal nagyobb autokrata, mint a szultán vagy a khedive, kikről azonban megjegyezhetjük, hogy a "modern szellemnek" épen nem jó szántukból engedtek. Operaházat ő is tart, vasutat, sőt ujabban már a villamos világítást is behozta országába, de arra egyátalán nem gondol, hogy népének alkotmányt adjon.
Naszr-eddin a negyedik uralkodó a Kadzsar-dynasztiából, mely Persiát 1794-ben meghódította, s tulajdonkép török származású a Kaspi-tenger vidékéről.
Mint szigorú hitű mohamedán, ö is csak négy feleséget tart, azonban a feleségek mellett számtalan női cselédség és kiséret környezi, mind a hárem lakói. Első neje nem fejedelmi vérből való volt, ezért legidősb fia, Mazud Mirza, ki e nőtől származik s Zil-es szultán, azaz a "király árnyéka" nevet is visel és jelenleg 40 éves, nem lehet a persa törvények szerint örököse. Később a sah egy régibb dynasztiából származó herczegnőt vett el s ettől származó fia, Muzaffer, ki jelenleg Tebriz kormányzója, a va lódi trónörökös.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. augusztus 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page