Normál kép: 477_672_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1023 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 477_672_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 976x1297 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Teleki Samu afrikai útján sátorában
Eredeti afrikai fénykép után

Ismertető szöveg: Afrikai útjára 1886 őszén indult gr. Teleki Samu, beható tanulmányokat téve a nagy útra s ellátva magát tudományos készlettel, térképekkel, földrajzi és csillagászati segédeszközökkel s gyorslövetü fegyverekkel. Segédül utazásában és a tudományos fölvételek eszközlésében lovag Höhnel Lajos sorhajó-hadnagyot vette magához.
Utazásuk czélja és iránya az volt, hogy Kelet-Afrika belsejébe hatoljanak ismeretlen országok és népek felkutatására. Mindenekelőtt a Kilimandsárót akarták elérni, hogy azt és környékét, pl. a Meru vulkánt tanulmányozzák, azután a rettegett Másai és a jóformán még teljesen ismeretlen Kikuju tartományon kívántak áthatolni. Ezeken a nagyon veszedelmeseknek kikiáltott országokon keresztül akartak eljutni a Kenia hegyhez, a mely mintegy 18-19,000 lábnyi magas kialudt vulkán, melyet eddig csak meszsziről (mintegy 60 mértföldnyi távolságról) látott két európai utazó. Innen a Baringo-tóhoz tervezték utjokat. A mi azon tul éjszakra feküdt, az teljesen ismeretlen világ volt, a melynek belsejébe eddigelé egyetlen kereskedő karaván sem mert behatolni. Csak annyit tudtak arról, hogy ott egy rengeteg sivatag után nagy tóvidék terül el, melyet Samburunak neveznek a bennszülöttek. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. szeptember 1.)



Széki gróf Teleki Sámuel (Sáromberke, 1845. november 1. - Budapest, 1916. március 10.) magyar felfedező, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője. Ő fedezte fel és nevezte el (Rudolf trónörökösről) a Rudolf-tavat és (Rudolf feleségéről, Stefánia belga hercegnőről) a Stefánia-tavat. A dédunokája volt Teleki Sámuel (1739-1822) erdélyi kancellárnak, aki 50 ezer kötetes könyvtárának átadásával megalapította a marosvásárhelyi Teleki Tékát, az egyik első magyar közkönyvtárat. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page