Normál kép: 673_776_pix_Oldal_07_Kep_0002.jpg   Méret: 700x681 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Portugáliából
Cintra vára.

Ismertető szöveg: Lissabontól éjszak-nyugatra 14 mérföldre, egy dús erdőségü és nyári lakokkal népesített szép dombláncz magasan kiugró fokán fekszik Cintra. Itt irták alá 1808-ban a fontos katonai egyezményt, mely a félsziget bírását Napóleonnak átengedte. A cintrai királyi vár a vidék kilátását messze uraló fekvésével a legszebb pontoknak egyike. Regényes táját méltóan örökítette meg Byron, "Childe Harold"-ja I. éneke 18-29 verseiben.
Dús növényzetű heliotrop-, geránium-, és fuxia-bokrokkal, szép magnólia-, oleander- és rózsafákkal beültetett virágágyak közt vezet az ut fel a La Pena nevű kastélyhoz, melynek kapuját a portugál királyi és Koburg-czimerek díszítik. Közel a várhoz, egy tengerre néző magányos sziklacsoporton Vasco de Gama kőszobra áll. A még a mór időkben épült kastélyt is Emmanuel király hozta lakható állapotba, s termeiből sokszor nézett ki a tengerre, türelmetlenül várva Vasco de Gama visszaérkezését. Sok terem és a kápolna még ma is eredeti állapotjukban vannak, s több műkincse közt nevezetes egy átlátszó jáspis oltárlap, alabástrommal gyönyörűen kirakva. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. október 27.)



Cintra város Lissabon portugál kerületben, 27 km.-nyire a fővárostól, a Sierra de C. mellett, (1878) 3751 lak., kitünő bortermeléssel és márványbányával. Szép fekvésénél fogva a lissaboniak nyaraló helyül használják. A C.-i királyi kastély még a mór építészet nyomait viseli. C.-ban irták alá 1808 aug. 30. Dalrymple és Junot azon egyezséget, amely a franciáknak szabad elvonulást engedett.
(Forrás: http://www.kislexikon.hu/cintra.html)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page