Normál kép: 085_180_pix_Oldal_01_Kep_0001.jpg   Méret: 770x606 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 085_180_pix_Oldal_01_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1586x1248 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Simor János herczegprímás a ravatalon.

Ismertető szöveg: Az elhunyt egyházfejedelem palotája tőszomszédságában, a vízivárosi templomban feküdt ravatalon. Az ódon templom főhajójában, közvetlenül a szentély előtt, állt ez a ravatal. A primási palota téli kertjének legszebb ültetvényeiből varázsoltak oda egy kis ligetet s annak a közepére helyezték a lépcsőzetes ravatalt. Erre volt téve a görög stilü alpakka-koporsó, melyben a herczegprimás feküdt, úgy. a mint azt első képünk feltünteti Az agg egyházfő főpapi süveggel a fején s teljes bíbornoki díszben pihent ott, feje irányában emelkedöleg, hogy arczát és alakját mindenki láthassa.
A ravatalra a fekete függönyökkel bevont ablakokon át alig szűrődött némi világosság. Az egészet a viaszgyertyák fénye és a kandeláberek lobogó lángja világította meg.
Harmadik kis képünk, a ravatalos kép sarkán, a bazilika primási sírboltjának oltárát tünteti föl. Három koszorú van rajta, melyet József föherczeg, Ferdinánd bolgár fejedelem és a Pálffy herczegi család küldött Simor János ravatalára.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. február 8.)



Simor János bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek.
A művészet pártolójaként nagy összegeket áldozott a templomokra.
Saját költéségén árvaházakat, kórházakat alapított, a szegények megsegítésére sokat költött. Szívügye volt az iskolák támogatása is.
Fiatalabb korában többször dolgozott külföldi tudományos folyóiratokba, főpásztor korában pedig pásztorlevelet adott ki papsága és hívei számára. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page