Normál kép: 181_280_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x609 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1668x1320 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A budapesti Törvénykezési palota
Az Alkotmány-utczai homlokzat

Ismertető szöveg: Csak augusztus óta költöztek be a Lipótvárosban emelt palotába, mely Budapestnek nemcsak egyik díszes nyilvános épülete, hanem a legnagyobbak közé is tartozik.
Még Pauler minisztersége alatt kezdődtek a készülődések egy igazságügyi palota építéséhez, mely a törvényszékek szétszórt osztályait egyesítse. Budapest hatósága a vámpalota mellett, a régi sörház egyik telkét tűzte ki e czélra. Időközben azonban a város inkább a vásári áru-csarnok számára találta alkalmasnak, és Pauler utóda, Fabiny Teofil miniszter szívesen fogadta az ajánlatot, hogy a Lipótvárosban, az Uj-épület kaszárnya mögött épüljön a törvénykezési palota, mert itt nagyobb hely s minden oldalról szabad fekvés kínálkozott.
A törvénykezési palota azt a helyet foglalja el, hol ezelőtt a czirkuszokat állították föl. Az Alkotmány-, Markó-, Koháry- és Sólyom-utczákra néz egy-egy homlokzatával. A fő homlokzat az ország kőből faragott czímerével az Alkotmány-utczában van a másik szinten díszes homlokzat a Markó-utczában. Az egész terület 2976 négyszög öl, s a palota a magas pinczehelyiségek fölött még földszintből és három emeletből áll.

(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page