Normál kép: 181_280_pix_Oldal_09_Kep_0002.jpg   Méret: 770x886 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_09_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 969x1115 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Feszty Árpád falfestménye a törvénykezési palota esküdtszéki termében
Verbőczy bemutatja a hármas könyvet II. Ulászló királynak.

Ismertető szöveg: Az új törvénykezési palota esküdtszéki termét már úgy tervezték, hogy fali képek is díszítsék, s a nemes egyszerűséget, a terem méreteinek harmóniáját, komolyságát, a szemléltető művészet ide illő ábrázolással emelje, s a hely jelentősége szerint hangulattal, képzelettel töltse el azt, ki ide belép.
A fali képek elkészítésével Feszty Árpádot, a fiatalabb festői nemzedék e gyorsan kiemelkedett jeles tagját bízták meg, ki az operaház csemege-termébe, a nemzeti színház emeleti csarnokába, a vörös-kereszt-egylet kórházának termébe, a VI-VII. kerületi kör táncztermébe is festett freskókat.
Verbőczy - nagyon természetesen - el nem maradhatott a magyar jogszolgáltatás történetéből. Az 1514-iki országgyűlésen Verbőczy itélőmester összeállítván a sarkalatos törvényeket, a rendek a Hármas könyv szentesítését kívánták. Az ötödik kép azt a momentumot tárja elénk, mikor Verbőczy megjelenik Ulászló király előtt és felmutatja neki a törvénykönyvet. A király a trónon ül, hermelines palástban, fején liliomos házi korona. Hidegen, kelletlenül, bizalmatlanul tekint Verbőczyre, ki bátran és pathetikni mozdulatban mutat a Tripartitumra. Egyszerűen feketébe van öltözve, vállán szűr-szabásu vörös mente. A festő e képen a kurucz viselet után alkalmazta a kosztümöket. A király jobbján Bakocs Tamás kardinális. A többi alak a papságot és nemességet képviseli. Az egyik alakban mindenki fölismerheti Jókai jól talált vonásait. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 29. )


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page