Normál kép: 381_480_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x538 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 381_480_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 3896x2724 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Menorca szigetéről.
Salvator Lajos főherczeg újabban megjelent művéből
Udvarház (S'argosam). Alayor város. Ciudadela kikötője. Cisterna-kút. Menorcai nyereg (Aubarda). A Toro hegy. A Sta Galdana folyó torkolata.

Ismertető szöveg: Menorca, az ó-kor Minorcája, - irja a főherczeg, - Spanyolországnak kelet felé legtávolabbra eső földje. A Baleárok közt is ez a sziget fekszik legmesszebb keletre, a Földközi-tenger nyugati részének közepén. A nála nagyobb Mallorcától csak egy csatorna választja el keleten, többi oldalát sík tenger veszi körül. Területe az Isla d'en Colommal s a mahoni és fornellsi kikötővel együtt 368 km2. Alakja veseidomú, s vájt oldala délre tekint. A Baleari szigetek közt legkevésbbé tagolt.
Éghajlata nem oly enyhe, mint a többi szigeteké, de nem is hül le annyira, mint a szomszéd Mallorcáé, hol évenkint többször hó is esik.
Menorca nagyjából véve síkföld s első tekintetre egyforma síkságnak mondható, mert legmagasabb emelkedése, a Toro is csak 357.90 méter magas. A Toro a 274.58 méter magas Indusával majdnem a sziget közepét foglalja el, s mindkét oldalon a síkföld annyira emelkedett, hogy e hegyek távolból tekintve csak apró domboknak tűnnek fel, a míg katlanvölgyeikből nézve jókoráknak látszanak.
A sziget legjobb kikötője a mahoni, hosszúsága 7 1/2 kilométer, szélessége pedig 1700 méter. Az éjszaki part közepe táján a szép fornellsi kikötő terül el ez majdnem olyan hosszú, mint a mahoni, de annál szélesebb, azonban nem olyan mély. A ciudadelai szűk kikötő parti hajók számára igen alkalmas. Megemlítendő még a st.-galdanai kikötő a sziget déli partjánál, mely az éjszakkeleti szelek ellen nyújt védelmet.
A lakosok száma a szigeten létező hat városban valamivel meghaladja a 36 ezerét, melyből a legnagyobb városra Mahonra 15551, az utána következő Ciudadelára 8432, a többi Alayor, Mercadal, Villa Carlos, Ferrarias városkákra esik.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. junius 14.)



Menorca a Földközi-tenger nyugati részén fekvő, Spanyolországhoz tartozó sziget, a Baleári-szigetek második legnagyobb tagja. Neve a latin Balearis Minor, később Minorica kifejezésből származik, ami arra utal, hogy ez a kisebbik sziget a szigetcsoport nagy szigete, Mallorca mellett. A sziget lakossága 2010-ben 94 383 fő volt, legnagyobb városa és adminisztratív központja Mahón (katalánul Maó).
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page