Normál kép: 381_480_pix_Oldal_29_Kep_0001.jpg   Méret: 770x498 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 381_480_pix_Oldal_29_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1666x1078 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az angol királynő unokájának lakodalma. - Az esküvő a Szent-György kápolnában Windsorban.

Ismertető szöveg: Ritka, fényes ünnepnek volt a színhelye e hó 6-án a windsori kastély. E napon vette nőül Aribert József Sándor anhalti herczeg schleswig-holsteini Luiza herczegnőt, a ki Viktória angol királynőnek unokája.
Az angol királynő harmadik leányának, Helénának férje, Keresztély) schleswig-holsteini és sonderburgi-augustenburgi herczeg, nagyon keveset szerepelt eddig a közéletben. Kitűnő családapának mondják. Négy gyermekét maga tanította irni, olvasni, lovagolni és vadászni, s most is gyakran jár ki velük lóháton vagy kocsin, s minden évben egy-két hónapig együtt utazgatnak külföldön, legtöbb időt Darmstadtban töltve, hol a hesseni nagyherczeg szintén egyik veje Viktória királynőnek.
Ily polgárias hajlamokban nőtt fel legfiatalabb gyermeke, Luiza herczegnö is, ki 1872 aug. 12-én született s így most 19 évében van. Szeret olvasgatni, festeni és lovagolni, harmadfél évvel idősebb nővérével folyvást együtt van.
A vőlegény, Aribert József Sándor anhalti herczeg, 1864 június 18-án született s negyedik fia a jelenleg uralkodó anhalti herczegnek. Ez a család a legrégibb uralkodó-családok közé tartozik Németországban.
Az esküvő a windaori kastély Szent Györgyről nevezett hírneves kápolnájában történt, s a szertartást Anglia főpapja, a canterbury-i érsek végezte. A templomot pálmák és virágok diszi-tették. Az oltáron volt az a gyönyörű ezüst kereszt, melyet Viktória királynő uralkodói 50 éves jubileuma alkalmából készíttetett az aranyos székeket királyi kékszőnyegek borították rend-jelvényekkel s angol rózsákkal díszítve. A jókora nagyságú templomban kizárólag előkelőségek és notabilitások vettek részt pazar fényű öltözetben, mely némileg ellentétben állott a német kíséretekhez tartozó férfiak sisakjaival és egyszerű katonai egyenruháival. A fejedelmi vendégek, bár a reggel kissé borús idő az esküvőre teljesen kitisztult, a csak pár lépésnyire fekvő várpalotából 6-8 lovas hintókban hosszú sorokban jöttek át. Az első csoportban voltak az anhalti herczeg, az örömapa és családja, köztök veje, a mecklenburg-strelitzi nagyheczegség trónörököse, utánuk jött a walesi herczeg a német császárnét s a német császár a walesi herczegnét vezetve karján. Ezután következett Aribert herczeg, a vőlegény, két fivérével. Ezek után jött Viktória angol királynő, a menyasszony anyjának s nővérének kíséretében. Majd magát a menyasszonyt vezették a templomba atyja és fivére. Ezután jött a hat nyoszolyó leány s végül a királyi család más tagjai.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. julius 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page