Normál kép: 481_576_pix_Oldal_15_Kep_0002.jpg   Méret: 770x582 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 481_576_pix_Oldal_15_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1379x1042 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Elsheimer Ádám festménye: Menekülés Egyiptomba
Grote G. kiadásában Berlinben megjelent művészettörténeti műből
A drezdai kir. képtárban

Ismertető szöveg: Elsheimer Ádám festménye: "Menekülés Egyiptomban". A mester, mint Uffenbach tanítványa eleinte Frankfurtban dolgozott, s később Rouenba ment, a hol meg is halt. Épugy történeti valamint tájképi festményei által, melyeknél a tájkép csak mint az alakok háttere szerepel, első helyet foglal el modoros német kortársai között. Képei tárgyát leginkább a bibliából és mythologiából választotta és festői hatással miniaturszerüleg ábrázolta. Ma már kevés festmény létezik tőle, s a legtöbb a frankfurti és müncheni képtárakban van elhelyezve.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. augusztus 16.)



Adam Elsheimer (Frankfurt am Main, 1578. március 18. - Róma, 1610. december 11.) német festő, a korai barokk festészet sajátos képviselője.
Elsheimer kivétel nélkül bibliai vagy mitológiai tárgyú apró képeket festett. Mindezen ábrázolásokban, - és ebben áll tulajdonképpeni jelentősége - az alakok és az őket környező táj szoros, benső kapcsolatban vannak egymással. Később a kevesebb, nagy alakos, szélesebb távlatú ábrázolásokat részesítette előnyben.
Késő manierista, kora barokk stílusban festett. Hatásos egyszerűséggel ábrázolt figurális és tájrajzai Rembrandt rajzstílusának közvetett előzményei. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page