Normál kép: 001_084_pix_Oldal_06_Kep_0001.jpg   Méret: 770x573 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_06_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1694x1260 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Falusi udvaron. - Peske Géza festménye.

Ismertető szöveg: Falusi udvaron vagyunk. Ott vannak egy csoportba gyűjtve az udvar összes hatalmai: az izmos bóbitás anyatyúk falánk kicsinyeivel, ki egész nap járja az udvart, valóságos grandezzával turkálva a szalma, a pozdorja közt a szemétdombon, mert mag és hulladék mindenütt akadhat ott van a Palika is, a másik nagyhatalom, a ki, amióta csak járni megtanult (a mi pedig tavaly volt), itt futkározik, játszik buvósdit a már jóval nagyobb Mariskával.
A fonatos tyúkól, a mázos virágos cseréptányér, melyben a víz szokott lenni a csirkék számára, minden mutatja, hogy az udvarnak ezen a környékén az öreg tyúk van odahaza.
Hanem iszen mégis Pali az igazi ur. Öt nevezik itt "kis gazdának". Még éd's apám uram is így szólítja. Hát joggal ülhet ott a galyrakáson és joggal disponálhat. A mint hogy teszi is. Mert hogy im az uzsonnára való kalácsból megmaradt egy darab, hát mindjárt az az ötlete támadt a Mariskának:
- "Talán híjjunk meg valakit uzsonnára?"
- "Jó lesz, jóllesz," - hagyta rá Pali.
- "Hát kit híjunk meg?"
- "Híjjuk meg a te bábudat."
- "Az én bábum nem eszik, te bolond."
- "A gyomra van elrontva, hogy nem eszik Hát akkor híjjuk meg a kis macskát." A kis macska kedvencz egyéniség. Belenyugosznak. Hát jól van, híjjuk meg a kis macskát. Ugy is nagy bánata van szegénykének. Három testvérkéjét ma reggel elvitte az öreg béres a Bugya vizéhez s belehajigálta őket, hogy ott veszszenek. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. április 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page