Normál kép: 001_084_pix_Oldal_18_Kep_0005.jpg   Méret: 770x497 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_18_Kep_0005_nagykep.jpg   Méret: 1647x1063 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ferdinánd román trónörökös és Mária edingburghi herczegnő esküvője Sigmaringenben
Az anglikán (protestáns) szertartás a várkastélyban

Ismertető szöveg: Lapunk egyik közelebbi számában már meg-emlékeztünk arról a nevezetes házasságról, mely Románia leendő királya, Hohenzollern Ferdinánd herczeg és Mária edinburghi herczegnő, Viktória angol királynő unokája között köttetett. Azóta az esküvő megtörtént Sigmaringenben, a Duna partján fekvő kis porosz városban, a hol a német császári trónon ülő Hohenzollern-családnak egyik ága tartja állandó lakását, ugyanaz az ág, melyhez a jelenlegi román király és román trónörökös is tartozik. Nevezetes volt még ez az esküvő azért is, mert három különböző esketést kellett végrehajtani, mivel a vőlegény r. katholikus, a menyasszony ellenben az angol protestáns egyház hive, s ezenfelül a német törvények a polgári házasságot is megkövetelik.
Az esküvői ünnepek január 10-én, kedden tartattak, de már vasárnap kezdődtek, mikor a menyasszony szülőivel és testvéreivel megérkezett.
Az egyházi szertartások és karének befejezése után a lakodalmi menet csöndben visszatért a várkastélyba s ott az ősök termében fogadta az új házaspár a különböző üdvözleteket, melyek között a legelsők közé tartozott a német császár is, ki a menyasszonyt (tudvalevőleg unokatestvérek) megcsókolta. Néhány percznyi szünetelés után az egész lakodalmi menet átment a várkastély rendes ebédlő-termébe, melyet erre az alkalomra protestáns templommá alakítottak át. E helyen Lloyd angol lelkész, az edinburghi herczeg udvari káplánja tartotta az isteni tiszteletet angol nyelven, mig a katholikus templomban német volt a szónoklat és az esküvés is. A szertartás végeztével az új házaspár egy szomszéd teremben beirta nevét a hivatalos anyakönyvbe s újabb üdvözleteket fogadott el a vendégektől.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. január 29.)



"Nagy" Mária román királyné, született Mária edinburgh-i hercegnő (angolul: Princess Marie of Edinburgh, németül: Prinzessin Marie von Sachsen-Coburg-Gotha, románul: Regina Maria a României, teljes nevén Marie Alexandra Victoria Ashford, 1875. október 29. - Sinaia, 1938. július 18.) edinburgh-i, brit és szász-coburg-gothai hercegnő, házassága révén Románia királynéja.
(Forrás: Wikipédia)



I. Ferdinánd román király (németül: Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen Sigmaringen, 1865. augusztus 24. - Bukarest, 1927. július 20.) 1914-től Románia királya. Ugyan a német Hohenzollern-házból származott és hitt a németek erejében, az első világháborúban mégis az antanthoz csatlakozott. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page