Normál kép: 185_292_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1126 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 185_292_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1848x2702 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Belgrádból
Az új és ó konak, a kert felől nézve. Az új konak fogadóterme.
Az új konak társalgó- és tánczterme. Az új konak lépcsőháza
A katonai akadémia. Az államtanács épülete.
A régi szkupstina. A kül- és belügyi minisztérium épülete

Ismertető szöveg: A gyorsan fejlődő szerb fővárosból bemutatunk ezúttal néhány nevezetesebb középületet:
A székesegyház a szerbekre nézve oly sok nevezetes nemzeti esemény színhelye volt, s többek közt itt van eltemetve az érsekeken kivül. Milos és Mihály fejedelem is. A templom nem nagy, de ízléses, s belsejét a jeles szerb festő, Avramovics képei ékesítik.
Különben Belgrádnak legszebb épülete az új konak, mely a korábbi nagyon is egyszerű királyi palota helyett épült. Külseje igen szép, s építészeti tekintetben a sikerültebb alkotásokhoz tartozik, belseje pedig pazarfényű és ízléses. A konak után legszebb és legnagyobb épület az egyetem, melyet egy Anasztaszjevics nevű szerb hazafi ajándékozott e század elején nemzetének. Ez épületben van elhelyezve az egyetemen kivül a főgymnázium, a nemzeti könyvtár, a múzeum s itt ülésezik a szerb tudományos társaság is.
Nem messze van ide-a szerb nemzeti színházépülete, melynek alapját Mihály fejedelem vetette meg. A színháza úgy külsőleg mind belől díszes, s mintegy 1000 néző fér el benne. A színház előtt az alapító fejedelem lovagszobra áll.
A "topcsideri út" 87 sarkán találjuk a hadügyi akadémia palotáját, aztán nem messze a csak pár éve épült államtanácsi és főszámvevőszéki palotát, mely mellett szerényen húzódik meg egy igénytelen ódonszerű épület, hol a sokszor oly lármás szkupstina ülésezik.
Ha még ezeken kivül megemlítjük a bel-, és külügyminisztérium épületét, akkor nagyjából végeztünk is a szerb főváros nevezetesebb középületeivel. Mindez ugyan, a fejlettebb európai városokkal összehasonlítva, vajmi csekélység, de ha. számításba veszszük a körülményeket, be kell ismernünk, hogy Belgrád a legújabb időben nagyon sokra ment s havaiami fejlődésében meg nem akasztja, jövőre nem csak politikai csinyjei-vel fogja Európát meglepni, hanem nagyszerű haladásával is.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. április 23.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page