Normál kép: 397_500_pix_Oldal_29_Kep_0002.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 397_500_pix_Oldal_29_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1019x648 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tudakozás a "Viktóriá"-val elsülyedtek után a londoni tengernagyi hivatalnál

Ismertető szöveg: Június 22-én Kis-Ázsia partján elsülyedt egy elsőrangú hadihajó s mintegy 400 ember-élet veszett el ez alkalommal. A "Viktoria" hajó elsülyedése is a megrázó szerencsétlenségek közé tartozik. Hatalmas najó volt, egyike a világ legelső tengerészállama legszebb hadihajóinak, úgy, hogy csak magát a hajót és fölszerelését 20 millió arany korona értékűnél többre becsülték. S elpusztult igen csekély kivétellel a hajó összes személyzete , 360 matróz s 22 tiszt, köztök Tryon György tengernagy, egyike Anglia leghíresebb tengerészeinek, a Földközi-tengeren levő angol hajóhad főparancsnoka.
Az angol hadihajók egyrésze a nevezett admirál vezetése alatt épen hadigyakorlatokat tartott Tripoli várossal Bzemben, nem messze Beiruttól. Délután fél négykor Tryon, ki a "Viktória" fedélzetén volt, a hadihajók sorakozását rendelte el. A hajó fordulásánál egy másik szintén elsőrangú hadihajó, a "Camperdown", valami megfoghatatlan módon, mert teljesen tiszta idő és szélcsend volt, összeütközött a "Viktória"-val. Az összeütközés 3 óra 41 perczkor történt s hat perez múlva a pompás hajó már teljesen eltűnt.
A "Viktoria" hadihajó Newcastleben épült 1885-ben.
A szomorú hír hallatára a londoni tengernagyi hivatal helyiségeiben száz meg száz ember tolongott, kiknek hozzátartozóik a "Viktoriá"-n szolgáltak. Síró asszonyok és gyermekek az apa sorsáról akartak hírt hallani, de mivel egyelőre csak a vízbe fúltak és a menekültek számát tudták meg, s csak jóval később lett ismeretes, kik vesztek el, a bizonytalanság kinos érzete csak még inkább fokozta az illetők aggodalmait.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. július 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page