Normál kép: 801_922_pix_Oldal_11_Kep_0001.jpg   Méret: 770x464 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_922_pix_Oldal_11_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1555x938 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Vármegyei csendélet
Túry Gyula festménye a Képzőművészeti Társulat téli kiállításán

Ismertető szöveg: Lehetne ugyan "Pagát-fogás"-nak is keresztelni, hisz oly világosan, érthetően van előadva, hogy a derék tisztelendő úr e réven került a bajba.
S hogy nem először történik, mutatja a tekintetes úr rettentő haragja is, kit a rósz sors a tisztelendő úr játéktársául ültetett oda. S mily jóízűen kaczag ezen a főszolgabíró, jellemzően legyintve hozzá kezével, s bal szomszédja is buzgón követi példáját kár, hogy ebben épen egy kitörőfélben levő tüsszentés akadályozza a derék vármegyeoszlopot.
A fiatal főispáni titkár, mint az esemény hőse, bizonyos megyei előkelőséggel terjeszti elő s magyarázza a megmásíthatlan tényállást. Még a hajdú is, ki szokás szerint a poharakkal foglalatoskodik, műértő mosolylyal tekint a lefőzött tisztelendő úr felé.
A kép ügyesen van csoportosítva, elég szabatosan rajzolva s bizonyos gyakorlottsággal festve egyik kedvencz darabja lesz téli tárlatunk látogató közönségének.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. deczember 3.)



Túry Gyula (Cegléd, 1866. július 14. - Budapest, 1932. december 9.) magyar festőművész, Szegedy Maszák Leona festőművész férje.
Festői tehetségét Than Mór fedezte fel. Budapesten és Münchenben tanult, a bécsi Képzőművészeti Akadémián királyi ösztöndíjasként Sigmund L'Allemand és August Eisenmenger tanítványa volt.
Portréi, tájképei, valamint egyházi témájú művei Lotz Károly szellemét idézik.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page