Normál kép: 293_396_pix_Oldal_07_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x498 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 293_396_pix_Oldal_07_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 991x641 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "Viking", a Norvégiából a chicagói világkiállításra menő vitorláshajó
A hajó előrésze a sárkányfejjel
A hajó hátsó része a jobboldalon levő kormánynyal

Ismertető szöveg: Érdekes hajó indul a napokban Bergenből New-Yorkba, illetőleg Chicagóba. A hálás és egyúttal élelmes amerikaiak, kik vendégekül hívták a chicagói jubiláris kiállításra Kolumbus összes élő utódait, egy oly jármüvet fognak bemutathatni a világnak, mely Kolumbus előtt már 500 évvel megtette az utat az ó-világból az újvilágba.
Hogy az amerikaiak Leív Erikson emlékét is mennyire tisztelik, mutatja az, hogy jórészt amerikai pénzen (a "New-York-Herald" czimü napilap maga 5000 frtot adott) épült fel e télen a "Viking" nevű hajó, mely mindenben hű utánzata egy ős normán pogánysírban talált, tehát - ha nem korábbi, - mindenesetre még Erikson korabeli hajónak.
1880-ban találták e hajósírt Godstad mellett Norvégiában, s most Krisztiániában őrzik egy külön e czélra emelt épületben. Az egész hajó hoszsza 23, szélessége - az árbocznál - 5 m., magasra felszökő orra fantasztikus sárkányfej, tatja sárkányfark hasonló bizarr alakokkal van telefaragva az egész hajó. 32 evező - mint Fridtjor "Ellidé"-jén - nyúlik ki kétoldalt a kerek nyílásokon, ugyanannyi pajzs lóg a hajópárkányról. Egyetlen árboczához van erősítve a nagy rézüst, az egykori konyha még egy czifrán faragott hordó sem hiányzik a fölszerelésből. A középen fekvő halottas kamarában emberi csontváz feküdt, mellette ruhadarabok, fegyverek, s egyéb apróbb tárgyak. Ezen ezeréves hajónak teljesen hű másolatán, a "Viking"-en, melyen csak a halottas kamrát helyettesíti egy újabb korú delejtű - fog Magnus Andersen kapitány, 11 válogatott tengerészszel, egyetlen vitorlával átkelni az Atlanti-óczeánon. Csak New-Yorkban, a honnan kezdve nagyobb szükségük lesz az evezőkre, egészíti ki a legénység számát 32-re.
Április 9-én indult el Krisztiániából s most Stavanger körül jár e hó vége felé hagyja el Bergent, az utolsó norvég állomást, onnan egyenest New-Yorkba indul. Onnan Chicagóba a csatornán és tavakon át teszi meg az utat, tehát folyton vizen.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. május 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page