Normál kép: 801_922_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x524 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_922_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 3998x2720 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Norvégiából - Chernel Istvánnak "Utazás Norvégia végvidékére" czimű most megjelent művéből
Téli tőkehal-halászat a Lofotok táján
Tromső keletről (a Flöifjeldről) mögötte a Sandsund és Kvalő sziget havas hegyei
Hornviken és a Nordkap
A Svartisen glecser jégsziklái
A "Nagyfal" Svaerholt Madárhegyen
Tarándszarvasok a "Rengjaerde-ben" Tromsdalban
Finkongkjeilen a Tanafjordban
Partra vonszolt bálna-tetem

Ismertető szöveg: Norvégia vagy hivatalos nevén Norvég Királyság , Kongeriket Noreg (nynorsk)) független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. Hosszan elnyúlt alakja van atlanti-óceáni partszakasza fjordjairól híres.
Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Az ország túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 km hosszú. Az országot keleten 2542 km-es szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja.
(Forrás: Wikipédia)



Lofoten egy szigetcsoport és hagyományos régió Norvégia északi részén, Nordland megyében. Bár a sarkkörön belül fekszik, olyan meleg időszakai vannak, amelyek rekordszintű hőmérsékleti anomáliát képviselnek a szélességi körön.
Lofoten a 67. és a 68. északi szélességi fokok közt helyezkednek el. A szigetcsoport természeti szépségeiről, változatos élővilágáról híres, hagyományos iparága a halászat. (Forrás:Wikipédia)



Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, Troms megye székhelye.
A város központja a Tromssøya nevű szigeten található, az északi sarkkörön túl 400 km távolságra. Az elővárosi területeihez tartozik Tromsdalen (a szárazföldi területen, Tromssøya szigetétől keletre), Tromssøya sziget maradék része, és a nagy kiterjedésű Kvalsøya sziget keleti része, ami Tromssøya szigetétől nyugatra található. A Tromssø-híd és egy négysávos alagút köti össze Tromssøya szigetét a szárazfölddel, a nyugati oldalon pedig a Sandnessund-híd teremt kapcsolatot Kvalsøya szigetével.
(Forrás:Wikipédia)



Északi-foknak több földrajzi helyet is neveznek. Európában ez az elnevezés a kontinentális Európa legészakibb pontját jelenti, amely a norvégiai Nordkapp.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page