Normál kép: 081_176_pix_Oldal_03_Kep_0002.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 081_176_pix_Oldal_03_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1687x1074 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Kuria épülete a Ferencziek-terén a lebontás előtt

Ismertető szöveg: A Kúria a régi Pest igazi nevezetessége volt, ugyanazon semmit mondó, unalmas kifejezésű épület, mint a többi középület. Hosszú, egyemeletes ház, melynek földszinti ablakán a gyermek is benézhetett. Egykor még kidüleszkedő rostély is védte ablakait. Udvara zöld és tágas, szobái, termei alacsonyak, folyosói szűkek, mint a zárdákban szokott.
Sok minden volt ez az épület, mely 1723-ban épült a Kúria és Hétszemélyes-tábla számára. De egy ideig a század éltjén helyet adott az egyetemnek is. Az egyetemnek köböl faragott czímere ott is maradi homlokzatán, mígnem az épület lebontás alá került. A bíróság jelszavát: "Justitia regnorum fundamentum" utólag tettek oda egy vörös kőlapra városház újjáépítése alatt a polgármesteri városbírói hivatal. Ez alatt a Kúria és Szeptemvirális tábla az Uri-utcza és Zsibárus-utcza sarkán most is régi állapotban levő Laffert-házban osztotta az igazságot. 1838-ban az árvíz öntötte ki a bírákat, s úgy tönkretette a hivatalos helyiségeket, hogy csak két esztendő alatt tudták helyre hozni.
A szabadságharc után a császári főtörvényszék költözött bele. mígnem 1861-ben újra a két főbíróság foglalta vissza. Egész 1868-ig, mikor az. igazságagy reformjai megkezdődtek, a Kúria palotája elég volt a czélra, de azontúl már szűk.
Hozzávették tehát a Kúria palotájához épült Kovács-féle házat a Sebestyén-téren. Most ezzel együtt bontották le az egész épület-tömeget, melyet a Ferencziek-tere, a Kuria-utcza (nem rég még iskola-utcza) és Sebestyén-tér határol. A negyedik oldalán levő magánházakat szintén a pusztulás várja.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. február 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page