Normál kép: 081_176_pix_Oldal_37_Kep_0001.jpg   Méret: 507x839 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Brassai lakása udvarán a nap állását vizsgálja.

Ismertető szöveg: A képünkön látható jelenet épen a nap állásának megfigyelése közben tünteti föl 1896. évi május 20-áról. Ez nem közönséges esemény volt, mert az öreg úr az előző évi augusztus óta tartó csúzos bántalmai miatt ekkor tudott először kijönni a szobájából. Gazdasszonya bizonyos gyönyörűséggel szemléli az ajtóból, hogy az agg tudós az ő gondos ápolása következtében ismét hozzá foghatott legkedvesebb időtöltéséhez. Az oldalt látszó magas férfi az öreg úr tudtán kivül azért közeleg, hogy ha véletlenül segítségre lenne szükség, azonnal ajánlkozhassak neki.
Brassai, mihelyt pontosan megmérte a nap állását és megjegyezte a mintául elővett órát, azonnal bemegy dolgozó szobájába s ott álló asztala mellett körülbelül egy negyedóra alatt elvégzi a számítást.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. márczius 14.)



Brassai Sámuel (Torockó vagy Torockószentgyörgy, 1797. június 15. vagy 1800. február 13. - Kolozsvár, 1897. június 24.), nyelvész, filozófus, természettudós, az "utolsó erdélyi polihisztor", az MTA tagja. Foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával és közgazdaságtannal, a zene elméleti kérdéseivel, esztétikával, műkritikával is. Az oktatásügyben számos reform elindítója és előmozdítója volt hozzájárult a korabeli tudományos eredmények népszerűsítéséhez. (Forrás: Wikipedia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page