Normál kép: 277_376_pix_Oldal_49_Kep_0002.jpg   Méret: 770x470 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 277_376_pix_Oldal_49_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1082x660 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A baromfi-piacz a központ vásárcsarnokban

Ismertető szöveg: Nem győz az ember eleget gyönyörködni a vásárcsarnokokban, Budapest eme legújabb nevezetességeiben. Különösen pedig az óriási nagyságú központi csarnok az, - ott a pompás Ferencz József-hid és vámpalota szomszédságában, - a mely még a fővárosi ember szemében is valóságos látványosság számba megy.
Sok nézőt vonz magához folytonosan a baromfi piacz is, mely a csarnok egyik végét foglalja el. Egész állatkert, hol számtalan ketreczben ott kukorékol, kodácsol, öblöget, hápog, gágog, a tömérdek különféle fajú kakas, tyúk, csirke, pulyka, liba, rucza, gyöngytyúk és egyéb szárnyas, melyeket reggeltől estig oly sokszor végig tapogatnak, megemelgetnek a tollaskalapos nagyságák s a kíséretükben levő jól táplált szakácsnak. Szegény faluról bekerült tyúkok, libák el nem tudják gondolni: mi lehet az oka e nagy érdeklődésnek s tán büszkék is az előkelő vendégekre, nem sejtvén, hogy mind ennek a nagy tisztességnek a tepsiben lesz vége.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. junius 6.)A Nagycsarnok (hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok, egyéb nevei: Vásárcsarnok, Fővám téri központi vásárcsarnok, régebben Dimitrov csarnok) Budapest legnagyobb vásárcsarnoka, amely Budapest IX. kerületében, a Fővám tér (régebben Dimitrov tér) 1-3. alatt található.
A mai Szabadság híd pesti hídfőjénél volt a fővámház, ahol a Duna folyamon szállított áruk elvámolását végezték. A vízi út közelsége is magyarázza, hogy itt alakult ki Pest egyik piactere, két városrész, a Belváros és a Ferencváros határán. ...
Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1897-ben, a szomszédos Közgazdasági Egyetemmel együtt. A magyarországi historizmus téglaépítészetének az egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusjegyeket viselnek. A tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik. Az épület alapterülete kb. 10 000 négyzetméter. Óriási vas tetőszerkezet fedi. Az épületet 1977-ben nyilvánították műemlékké. Az idők folyamán erősen tönkrement, 1994-re azonban felújították, 1999-ben pedig elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence díját. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page