Normál kép: 481_580_pix_Oldal_10_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1129 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 481_580_pix_Oldal_10_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 919x1348 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Andrée léghajója a fölszálláskor

Ismertető szöveg: Andrée a merész léghajós, két társával Strindborg Nilo és Frankéi mérnökökkel csakugyan megindult léghajójával a Spitzberga szigetről azzal a szinte kalandos szándékkal, hogy az éjszaki sarkot ily módon érje el. Számítása szerint kedvező szél esetén Spitzbergától, mely az éjszaki szélességnek a 80-ik foka alatt fekszik, pár nap alatt elérheti a sarkvidéket, s ismét csak egy pár nap szükséges ahhoz, hogy onnan valamely emberlakott vidékre juthasson.
Merészen, sőt vakmerően ragaszkodott tervéhez, s az idén, hogy újból ne kelljen kudarczot vallania, sokkal korábban kelt útra. Már május 18-án elutazott a "Svenksund" nevű svéd hadihajóval Stockholmból és egy hét múlva már Tromsö sarkvidéki városban volt, hol akkor még egészen tél volt. Június első napjaiban Spitzberga szigetére a Virgo öbölbe érkezett, a hol a múlt évben léghajóját hagyta egy nagy-favázas házikóban. A léghajó, mivel hóborította, sértetlen maradt, de azért javításokat eszközölt rajta, így többek közt bővítésül egy 500 köbméternyi kelmedarabot illesztett be a gömb középrészébe.
A fölszálláskor erős déli szél fújt, a mely csakhamar erős orkánná fejlődött. Sokan kérték Andréet, hogy halaszsza el felszállását, de ő nem rettent vissza, s hajója a másik perczben már emelkedni kezdett.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. julius 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page