Normál kép: 581_684_pix_Page_42_Kep_0001.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 581_684_pix_Page_42_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1131x792 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ráczkevei képek. - Wottli fényképei.
Az Árpád-híd

Ismertető szöveg: De még máskép is óhajtotta a sziget és a megye hazafias közönsége a nagy honfoglaló emlékét megörökíteni, s ezért a ráczkevei új Duna-hidat is az ő nevéről nevezte el.
A Budapesttől Tassig mintegy 45 kilométer hosszúságban elnyúló Csepelsziget, melyen tíz község fekszik, csak egy fahídon át Ráczkevéről közlekedhetett a Duna balparti részekkel, jégzajlás idején pedig teljesen el volt zárva a külvilágtól. Szilágyi Lajos főszolgabíróé az érdem, hogy az ezzel járó hátrányokat felismerve, rábírta a várost, hogy egy állandó vashidat építtessen. A híd 110 ezer frtba került, melyből Pestmegye viselt 15 ezer frtot, 95 ezret pedig Ráczkeve.
A 370 méteres, két pilléren nyugvó, 50 méter nyílású, 3 csuklós-vonós szerkezetű vashidat mely egyetlen ilyen szerkezetű eddig hazánkban, Zielimzky Szilárd tervezte és építette, ki a kiállítási területen lévő hidakat s több vasúti hidat épített már az országban. Megemlítjük itt, hogy a hidvámjog a királyi uradalmat illeti, ez azonban ezt egy arany évi haszonbérért - helyesebben az úri jog elismeréséért fizetendő 1 aranyért - a városnak adta, mely 3000 frt hasznot húz belőle.
A híd már a múlt évben elkészült ugyan, de ünnepélyes felavatása az Árpád-szobor leleplezésével egyidejűleg csak e hó 26-án lesz, hogy ezáltal is emeljék az ünnepély jelentőségét, mely ível a derék sziget lakossága Árpád és a honfoglalás ezredéves emlékének adózni kíván.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. szeptember 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page