Normál kép: aprovad_0519.jpg   Méret: 770x883 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: aprovad_0519_nagykep.jpg   Méret: 1432x1642 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A fogolyvadászat

Ismertető szöveg: "Egyes helyeken az utolsó időben divatba kezd jönni a papírsárkány segítségével való vadászat, midőn t. i. késő ősszel a foglyok a vizsla előtt egyáltalában nem tartanak.
Ha a foglyok olyan ragadozó madarat pillantanak meg, melytől okuk van felni, azonnal megbújnak valami közeli bokorban vagy más fedezet között, ahonnan egyetlen darab sem merészkedik elő, míg veszélyt gyanítanak; ha ilyenkor a vadász reájuk akad, biztos lehet, hogy nagyon jól tartanak.
Az már régóta ismeretes, hogy a foglyokat a levegőben: szálló ragadozó madár mesterséges utánzatával meg lehet ijeszteni. Sziléziában egyes vadászok, ha késő ősszel a foglyokat valami mélyedésbe vagy nagy fűvel benőtt mélyedésbe láttak beszállani, már e célra kéznél tartott olyan tárgyat dobtak el lapos ívben fölöttük, mely némileg a madárhoz hasonlított.
Tulajdonképen ezen észleletet értékesítették, midőn a papírsárkányt kezdték a vadászatnál alkalmazni, minek a ragadozó madárrá változtatott burgonya fölött az az előnye van, hogy szélben a letarolt mezőn, mindig használható és már nagy távolságból megvan a hatása. A közönséges papirsárkányt a vadászterületen 80-100 méter hosszú zsinegen egy fiúval feleresztetik s ez abba az irányba vezeti, hol foglyokat gyanítanak vagy beszállani láttak, a puskás eközben a röviden kereső vizslával szintén lassan abban az irányban halad. Az irányt mindig úgy kell megválasztani, hogy széllel haladjanak, mert így a sárkány ereszkedése eseten visszafelé futva lehet ismét fennebb ereszteni. ..."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/13100/13111/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page