Normál kép: aprovad_0569.jpg   Méret: 770x380 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: aprovad_0569_nagykep.jpg   Méret: 1014x500 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Csalogató-síp

Ismertető szöveg: "Az összes vadászati módok között - mondja Valentinitsch - a csalsíppal való hivogatás a legszebb, a legelmésebb és legköltőibb módszer. Mi a szenvedélyes vadászra nézve a siketfajd és nyírfajd vadászatánál a "dürgés", az a császármadárnál a hivogatás.
A csalsíppal hivogató vadász nesz nélkül csendesen járja be az erdő minden zege-zugát, függetlenül, teljesen önállóan jár el; az esetleges hibáért csak magának felelős, miként az eredmény fölötti öröme is osztatlan.
A nálunk használatos csalogató sípokat az 58-ik ábra mutatja; ezeket a nyúl, macska vagy a lúd felkarcsontjából készítik és viasszal hangolják. A síp könyökvége át van lyukasztva, hogy zsinór segélyével a kabátgombra felakasztani lehessen. Használaton kívül ezen érzékeny hangszert a portól és kiszáradástól azzal védhetjük meg, hogy vagy valami szövetdarabba göngyöljük, vagy fából készült tokba helyezzük. A megromlott sípot ismét használható állapotba hozzuk, ha kiöblítjük, vagy a viasz betétjét egészen felújítjuk. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/13100/13111/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page