Normál kép: 673_752_pix_Page_12_kep_0002.jpg   Méret: 454x621 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Telbisz Károly temesvári polgármester.

Ismertető szöveg: Telbisz Károly (németül: Karl Telbisz, románul: Carol Telbisz, bolgárul: Карол Телбиз Nagycsanád, 1853 - 1914. július 14.) bánsági bolgár származású közéleti személyiség az Osztrák-Magyar Monarchiában, hosszú ideig Temesvár polgármestere.
Jogi diplomát szerzett a Budapesti Tudományegyetemen, majd közigazgatási jogból doktori fokozatot a Bécsi Egyetemen. Bárói címet kapott.
1885-től 1914-ig Temesvárnak, a Bánság fővárosának polgármestere volt. Hivatali ideje alatt jelentősen hozzájárult a város modernizációjához: elbontatta a régi erődítéseket, és a várost egy új, nyugat-európai városrendezési terv alapján formálta újjá, széles sugárutakkal, csatornázással, vezetékes vízellátással, közvilágítással és közösségi közlekedéssel. Temesváron létesült Magyarország első elsősegély-állomása, valamint a mai Románia területén az első aszfaltozott utca (1895) és az első villamos (1899). A vállalkozások megtelepedését 15 éves adómentességgel, ingyen telekkel és építőanyaggal támogatta. A városban erőmű, vágóhíd, téglagyár létesült, amelyek jelentősen hozzájárultak a helyi költségvetéshez. A hivatal kenyérgyárat és tejüzemet is alapított. Polgármesteri időszakának végén volt aki úgy ítélte, hogy Temesvár a Monarchia harmadik legjelentősebb városa Bécs és Budapest után.
1914-ben megbetegedett és elhunyt.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page