Normál kép: 753_852_pix_Page_29_kep_0001.jpg   Méret: 770x472 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 753_852_pix_Page_29_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1596x979 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A "Hadsereg" az Uránia-szinházban. - Egészségügyi csapatok.

Ismertető szöveg: Ilyen czím alatt tartanak mostanában előadásokat az Uránia tudományos színházban. A darabot Sárói Szabó Lajos honvédszázados írta s felolvasás közben vagy 200 képet, közte sok mozgófényképet, mutatnak be a közönségnek.
A ki végig nézi ezt a darabot, nemcsak teljes megelégedéssel, hanem a szó teljes értelmében ámulatba esve hagyja el a kellemes kis színházat, mert valójában - kivéve ha szakember - még csak sejtelme sem volt arról, hogy mi minden van a hadseregnél, - legújabb, de egyszersmind legroszabb magyarsággal: "katonáék"-nál, - hogy micsoda nagyszerű, bámulatos szervezet az, s milyen tudomány kívántatik ahoz, hogy valaki e hatalmas szervezetet, az óriási tömegeket vezethesse, s hogy mily roppant terhes felelősség nyugszik azok vállán, a kikre a nemzet véderejének kiképzése, rendben tartása bizva van.
A kitűnően megírt darab végig megy a katonai élet minden mozzanatán, a növendék gyermekektől a roskadt aggharczosokig, a vidám élettől a csatamezőig, hol ezrével feküsznek a hősök a vértől pirosló, ágyúgolyóktól felszántott csatatéren.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. deczember 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page