Normál kép: 081_176_pix_oldal_45_kep_0001.jpg   Méret: 770x320 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 081_176_pix_oldal_45_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1606x668 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A székely-kongresszus rendezői.

Ismertető szöveg: Ide s tova még egy esztendeje sem múlt annak, hogy a Királyhágón túlról riasztó vészhírek keltek szárnyra, hogy pusztul a székelység, Csaba vezér népe veszendőben van.
A székely képviselők elhatározták, hogy a székely egyesületek segítségével országos kongresszust rendeznek, melyen megállapítják a bajok kútforrását és rámutatnak az orvoslás módjára. Január hóban értekezletre hívták össze a székely egyesületeket, kikhez az Orszá­gos Magyar Gazdasági Egyesület is csatlakozott. Ez az értekezlet Budapesten, a képviselő­ házban folyt le és mintegy bevezetője volt annak a mozgalomnak, mely ennek alapján megindult.
Maros-Vásárhelyt, a székelyföld fővárosában gyűltek össze másodízben a székely kongresszus előkészítői és hosszas tanácskozás után végleges megállapodásra jutottak.
Az előértekezlet kimondta, hogy mivel a szé­kelység elszegényedett és ennek következtében részben kivándorol, részben elgyengül, úgy, hogy a szász és román nemzetiségek terjeszkedésének gátat nem vethet, - föltétlenül szükséges, hogy az állam és társadalom hassanak közösen oda, hogy a székelységet megerősítsék és nagy nemzeti hivatásának betöltése érdekében újra talpra állítsák.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. márczius 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page