Normál kép: 281_376_pix_oldal_06_kep_0001.jpg   Méret: 692x888 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Gonda Béla

Ismertető szöveg: Gonda Béla (Szöllőske, 1851. december 28. - 1933. augusztus 7.) magyar mérnök, szakíró, tanár, a Vaskapu-szoros szabályozója, a magyar tengerkutatás megszervezője.
A Sárospataki Református Gimnáziumban, majd a bécsi és a budapesti műszaki egyetemeken tanult, mérnöki oklevelet Budapesten szerzett 1873-ban. 1875-76-ban a Magyaróvári Királyi Gazdasági Akadémia hallgatója, mezőgazdasági tanulmányokat folytatott, emellett öntözéssel kapcsolatos előadásokat is tartott. Vízügyi munkásságát a Felső Torontáli Ármentesítő Társulatnál kezdte, zsiliptervezéssel és építkezési feladatok megoldásával, még technikusként, tanulmányai félbeszakításával. 1882-ben a a közmunka- és közlekedésügyi miniszter műszaki tanácsának főmérnöke lett, következő évtől a Vaskapu szabályozásáért, a hajózásért és kikötőépítésért felelős főosztály vezetője lett. A Vaskapu szabályozásában végzett munkájáért Magyarországon és külföldön is számos kitüntetést kapott.
1878-tól tanított a Magyaróvári Gazdasági Akadémián és a budapesti műegyetemen, 1880-tól a Felső Ipariskolában, később a Budapesti Külkereskedelmi Akadémián.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page