Normál kép: 281_376_pix_oldal_11_kep_0002.jpg   Méret: 770x524 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 281_376_pix_oldal_11_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 903x614 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A sziámi trónörökös gödöllői látogatásáról. - Erdélyi fényképe.
A trónörökös a népünnepen.

Ismertető szöveg: Gödöllőn legelébb a szántói méntelepre kocsizott a társaság, majd visszatérve a pályaudvarra, megreggeliztek s azután az állami tyúktelepet és méhészetet tekintették meg. Innen a várkastély megszemlélésére indultak s azután az Erzsébet-szobrot nézték meg, melynek talapzatára a trónörökös koszorút tett le. Ezután a haraszti majorba hajtattak s ennek megszemlélése után egy erdei tisztáson népünnepet rendeztek, hogy a vendég a magyar köznépet is megismerje. Gödöllő csinos lányai és legényei tüzes csárdást jártak, egy leányzó nemzeti szin szalagos csokrot nyújtott át a trónörökösnek, a kinek több gödöllői úri hölgyet is bemutattak.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. május 11.)



Vadzsiravudh (VI. Ráma)
más írásmóddal VAJIRAVUDH, más néven PHRAMONGKUTKLAO vagy VI. RÁMA (szül. 1881. jan. 1. Bangkok, Sziám [ma Thaiföld] - megh. 1925. nov. 26. Bangkok), 1910-től 1925-ig Sziám királya haladó reformjairól és termékeny írói munkásságáról nevezetes.
Az Oxfordi Egyetemen történettudományt és jogot tanult, Sandhurstben katonai kiképzést kapott, majd rövid ideig a brit hadseregben szolgált. Miután 1895-ben trónörökössé lépett elő, 1903-ban hazatért Sziámba, és 1910-ben követte apját, Chulalongkornt (Csulalongkorn) a trónon. Több társadalmi reformot is kezdeményezett, például törvényen kívül helyezte a többnejűséget, bevezette a Gergely-naptárt, és törvényben kötelezte alattvalóit, hogy legyen vezetéknevük.
1917-ben megalapította Sziám első egyetemét, a Chulalongkorn Egyetemet, 1921-ben pedig bevezette az ingyenes és kötelező általános iskolai oktatást. A játéktermek és ópiumbarlangok bezárására tett kísérletei azonban széles körű ellenállást váltottak ki.
Hosszú külföldi tanulmányai alatt elszakadt népének mindennapi életétől mi több, a brit hagyományok fenntartás nélküli csodálata olyan értelmetlen lépésekre vezette, mint a "Vad Tigris" királyi hadtest létrehozása. A félkatonai alakulat a király közvetlen parancsnoksága alatt, a reguláris hadseregtől elkülönülten működött. A hadtesten belüli elégedetlenség és a Sziám lassú politikai fejlődése miatt érzett fiatalos türelmetlenség nyomán a hadsereg és a flotta fiatal tisztjei 1912-ben sikertelen puccsot kíséreltek meg ellene. A király nemcsak a konzervatívokat ábrándította ki és idegenítette el, akik szerint reformjaival és botrányos magánéletével aláásta a hagyományos társadalmi rendet, hanem a liberálisokat is, akiket felháborított, hogy elutasította az alkotmányozás gondolatát, és makacsul ragaszkodott az abszolút monarchiához.
Külpolitikai téren ugyanakkor komoly sikereket ért el. 1917-ben az antant oldalán belépett az I. világháborúba, majd csatlakozott a Népszövetséghez. Végül elérte, hogy újratárgyalják az egyenlőtlen szerződéseket, és a nyugatiak lemondjanak a Sziámban élvezett előjogaikról.
Magánéletében termékeny író és fordító volt hazája irodalmában meghonosította a nyugati műfajokat, elsősorban a dialóguson alapuló drámát. Több tucat álnevet használva mintegy 50 önálló színdarabot írt, több mint 100 angol és francia művet ültetett át, és számos Shakespeare-művet fordított le.
(Forrás: http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/rama.html)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page