Normál kép: 573_680_pix_oldal_56_kep_0001.jpg   Méret: 770x562 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 573_680_pix_oldal_56_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 980x715 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kolozsvári képek
Mátyás király-tér a Bánffy-házzal és a Szent Mihály-templommal

Ismertető szöveg: A kolozsvári Szent Mihály-templom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma (a brassói Fekete templom után), amely Kolozsvár főterén, a hajdani Nagypiacon áll. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-A-07469 sorszámon szerepel.
76 méteres tornya (a kereszttel együtt 80 méter) a legmagasabb erdélyi templomtorony. Kelemen Lajos szerint "Kolozsvár legrégibb építészeti műemlékei közül nagyságra, korra, történelmi és művészettörténeti jelentőségre övé az elsőség." Művészetében az észak-magyarországi stílus hatása ismerhető fel, de sok részletében az erdélyi helyi jegyek mutatkoznak.
A Szent Mihály-templom története során számos nevezetes történelmi esemény színhelye volt. Falai között közel ötven országgyűlést tartottak. 1551. július 26-án Izabella királyné itt adta át I. Ferdinánd küldöttének, Castaldo tábornoknak a koronát és koronázási jelvényeket és egyben felmentette a rendeket a hűségesküjük alól - legalábbis Bethlen Farkas későbbi regényes leírása szerint. (Castaldo egykorú jelentése szerint az eseményre Tordán került sor július 21-én.) Visszatérése után, 1556. október 23-án ugyanitt vette át a kormányzást és fogadta a követek hódolatát.
Az erdélyi fejedelmek közül itt iktatták be Báthory Zsigmondot harmadjára (1601. március 27.) és itt választották fejedelemmé Rákóczi Zsigmondot (1607. február 12.), Báthory Gábort (1608. március 7.) és Bethlen Gábort (1613. október 13.) Amikor Bocskai István holttestét Kassáról Gyulafehérvárra szállították, 1607. február 18-án a gyászmenetet megszakítva, a templom előtt állították fel a ravatalt.
1944. május 18-án Márton Áron itt mondta el nevezetes beszédét, amelyben elítélte a zsidóüldözést: "Aki felebarátja ellen vét, veszélyezteti a kereszténység kétezer éves munkájának nagy eredményét, az emberek testvériségének gondolatát."
(Forrás: Wikipédia)



A kolozsvári Bánffy-palota (románul: Palatul Bánffy) Kolozsvár főterének keleti oldalán álló barokk épület a 18. századból, amely a város Szépművészeti Múzeumának ad helyet. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-A-07497 sorszámon szerepel.
A palota 66 x 48,2 méteres téglalap alaprajzú a belső udvara 26,4 méter oldalú négyzet. Fő homlokzata nyugatra, a térre néz. A tizenöt tengelyes díszes főhomlokzat ívelt alaprajzú középrizalittal rendelkezik, amely a hétoszlopos erkélyt (loggiát) tartja. A középrizalitban háromnyílású kapubejáró található. Az erkély nyílásai közé kerültek a császári látogatások emléktáblái. A palota kapuzata feletti ívelt erkélyt egykoron még a kilencágú koronát is megjelenítő grif­fes Bánffy-címer koronáz. A homlokzat attikáján mitológiai istenszobrok (Mars, Minerva, Apollo, Diana, Herkules, Perszeusz) és rokokó urnák sorakoznak. A szobrokat Anton Schuchbauer faragta. A többi faragvány elkészítésében szebeni és kolozsvári mesterek segítették (Josef Edlinger, Josef Hoffmayer), akiket Gottfried Hartmann irányított (legfontosabb műve a palotán az oszlopos erkély).
Hátsó homlokzata főkapuja feletti erkélyét griffmadarak tartják. Az emeleti félköríves nyíláskereteket allegorikus büsztök díszítik: a négy főelem (Tűz, Víz, Levegő, Föld) puttóalakjai az erkélyen, illetve a négy évszak és a négy földrész (Európa, Ázsia, Afrika, Amerika) figurái a belső udvar fele néző emeleti nyitott folyosón.
Az oldalsó szárnyak egy sor helyiséget, az első és hátsó szárny két sor helyiséget tartalmaznak. Az udvart faragott oszlopfős emeleti körfolyosó díszíti. A földszinti termek csehsüveg- vagy fiókos dongaboltozatainak nagy részét újraépítették, akárcsak az északi galéria pilléreit. Az emeleti helyiségket, az úgynevezett Bánffy-lakosztály, gazdagon díszített: az eredeti lunettás ablakbetétek, supraportás ajtókeretek, ajtó-és ablaktáblák a helyükön vannak. A központi fűtés bevezetésével kiváltott kályhák helyét stukkódíszes kályhafülkék jelzik. A palota belső berendezései eltűntek vagy elpusztultak, az egyetlen fennmaradt emlék egy griffel díszített aranyozott szán.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page