Normál kép: 081_180_pix_Oldal_11_Kep_0001.jpg   Méret: 770x603 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 081_180_pix_Oldal_11_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1559x1221 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A New-York palota teteje az égés után. - Erdélyi fényképe után.

Ismertető szöveg: A főváros egyik legnagyobb és legdíszesebb bérháza, a New-York nevű amerikai biztosító-társaság hatalmas palotája február 4-ikén az esti órákban kigyúlt és tetejének legnagyobb része le is égett.
A tűz a padláson tört ki, s mikor észrevették, csakhamar nagy lánggal kezdett égni a tető.
A szilárd kőépület falai nem igen szenvedtek. A sarkot legfelül diszítő szabadság kő-géniusa azonban elvesztette bal szárnyát. A torony lépcsőzete felső részében belül kiégett, de a torony maga épen maradt. A fedelet borító horgany-lemezek szikrázó fehér fénynyel lángoltak. A tetőzetből magasan merednek föl a csupasz kémények, a párkányzat obeliszkjei. Az utcza felé sértetlenek a kőből faragott párkányok, egyetlen ablak sem tört be, s a nyúlánk torony óralapján a mutatók is megmaradtak. De az udvarban ott a pusztítás képe. Égett gerendák omlottak alá, fekete, vizes törmelék halmozódott össze, a falakon alácsurgott a kormos víz, s az esőt levezető bádog-csatornák leszakadtak, elgörbültek; a kopasz kéményekből sokkal több látszik, mint az utczáról.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. február 8.)



A New York-palota Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9-11. szám alatt álló volt biztosítótársasági székház, ma New York Palace Hotel néven luxusszálloda. A Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete. Egyúttal művelődéstörténeti jelentőségű épület: a földszintjén berendezett New York kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába.
A palota felépítésére egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company adott megbízást Hauszmann Alajosnak, aki Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg az 1894. október 23-án megnyitott négyemeletes, eklektikus stílusú palotát és a földszintjén helyet foglaló kávéházat. A külső szobrok és szobordíszek, a kávéházi portált koronázó tizennégy faunalak Senyey Károly műve.
A rendszerváltást megelőzően hosszú ideig a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja volt az épületben. Az állami tulajdonban lévő épületet az 1990-es rendszerváltást követően egy évtizeden keresztül nem tudta értékesíteni az állam. Végül 2001 februárjában az olaszországi Boscolo csoport vette meg, amely az épület teljes felújítása után, 2006. május 5-én nyitotta meg 107 szobás luxusszállodáját, illetve a földszinten az egykori pompát idéző New York kávéházat.
Az épület felújítását 2007-ben Europa Nostra medállal tüntették ki.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page