Normál kép: 281_380_pix_Oldal_18_Kep_0002.jpg   Méret: 770x463 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_18_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1730x1040 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a Puszta-Szent-Lőrinczi nemzetközi czéllövő-versenyről
A lövőház

Ismertető szöveg: A lövőverseny számára Szemere Miklós kitűnően felszerelt lövőházat építtetett puszta-szent-lőrinczi birtokán, oly területen, a hol még néhány héttel ezelőtt szántóföldek voltak.
A csinos külsejű lövőház, Szemere Miklós saját terve szerint svájczi mintára épült, mintegy 90 ezer korona költséggel. Külső homlokzata igen ízlésesen lövészeti és vadászati jelvényekkel van díszítve, melyek között a középen pompázik a Szemere-család jelmondata: Caput Gloriae Virtus! (Dicsőség forrása az erény). A lövőház felőli homlokzaton a Szemere-család czímere van. Maga a lövőház a bejárat felől egy méter magas kőemelvényen áll, melynek délszaki növényekkel díszített terraszára lépcső vezet fel. Innét belépve, igen tágas várócsarnokba jutunk.
Baloldalt van a czóllövők irodája, a fegyverszoba és a hideg konyha, a jobboldalon a vízvezetékkel ellátott mosdó- és öltözőhelyiségek és a felügyelő lakása. A nagyteremből kilépve, a czéllövők helyére jutunk, mely korláttal van elzárva a közlekedéstől.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. május 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page