Normál kép: 381_484_pix_Oldal_41_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1051 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 381_484_pix_Oldal_41_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1277x1743 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Khuen-Héderváry Károly, Teleki Margit grófnő.

Ismertető szöveg: Gróf Khuen-Héderváry Károly 1880 szept. 6-án vezette oltárhoz Teleki Margit grófnőt. Horvátország fővárosa gróf Khuen-Hédervárynénak köszönheti, hogy a női lyceum mellett létre jött egy kiváló jeles leánynevelő intézet, melyben a fizető növendékeken kivül minden vármegyéből egy-egy árva leányka ingyen neveltetik azon alap segélyezéséből, melyet a volt bánné egy évi fáradhatlan buzgólkodásával közadakozásból létesített. Ezen leányinternátust a "zágrábi hölgyek társasága" igazgatja, melynek ólén gróf Khuen-Héderváryné mint alapító és elnök lelkesen működött. Ez egyesület egy női társaskört is tart fenn, hol a hölgyek hivatott tudósok által tartott tudományos előadásokat hallgatnak és egyéb nemes szórakozással foglalkoznak.
Nagy tevékenységet fejtett ki a grófné, mint a magyarországi "Vörös Kereszt" egyesület zágrábi osztályának elnöke is.
A grófi pár házasságából három gyermek született. A legidősebb, Sándor most huszonkét éves; A második fiú Károly volt, a kit szülői nagy fájdalmára már korán elragadott a halál. Harmadik fiuk szintén Károly, most tizenöt esztendős.
A miniszterelnök neje, Teleki Margit grófnő nemcsak apai, hanem anyai ágon is a Teleki családból származik. Édes atyja, az 1875-ben elhunyt széki gr. Teleki Sándor a család gyömrőinek nevezett ágából eredt s anyja is Teleki leány, gróf Teleki Domokosnak, az 1876-ban elhunyt államférfiúnak leánya. Hat testvére van.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. julius 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page