Normál kép: 485_584_pix_Oldal_57_Kep_0001.jpg   Méret: 770x824 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 485_584_pix_Oldal_57_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1502x1608 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A "Párisi nagy áruház" a tűzvész után, augusztus 25-én reggel 6 órakor.

Ismertető szöveg: Fájdalmas részvéttel tölt el mindenkit az a nagy szerencsétlenség, melyet augusztus 24-én a főváros egyik legnagyobb üzleti épületében kitört tűzvész okozott s a melynek több emberélet is áldozatul esett.
Kigyúlt egy nagy négyemeletes bérház, mely "Párisi Áruház" néven volt ismeretes a Kerepesi-úton. Az árúház a pinczétől a második emeletig elfoglalta árúival a hatalmas épület nagy részét, sőt kibérelte a szomszédos házak egy részét is, azok falát áttörte és ott szintén bolti helyiségeket tartott. Az udvart üvegtetővel látta el s ott is állt a vásár.
A házat dr. Szénássy Sándor építette alig tiz évvel ezelőtt. A "Goldberger testvérek" czég vette bérbe; később hozzá bérelték még a Kerepesi-úton özvegy Kohn Árminné szomszédos házából az első emeletet, a Klauzálutczában szintén a szomszédos egyemeletes ház egy részét. A nagy telepnek külön villamos világítási berendezése volt. Augusztus 21-ikén kevéssel esti hét óra előtt a gépész az üzlet kirakatainak kivilágítására szolgáló készüléken indította meg az áramot s ekkor támadt a tűz, még eddig nem tudni, "rövid zárlat" vagy egyéb ok következtében-e. A lángok hallatlan gyorsasággal terjedtek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. augusztus 30.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page