Normál kép: 585_688_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x280 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 585_688_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2608x947 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ferencz Ferdinánd főherczeg a délmagyarországi hadgyakorlatok intézőivel
Kallós testvéreknek a temesujfalui parkban fölvett fényképe
Középen ül Ferencz Ferdinánd főherczeg, mellette balra ülnek báró Beck táborszernagy, a vezérkar fönöke, báró Waldstätten táborszemagy, Kropacsek altábornagy, mellette gróf Zselénszky Róbert áll, báró Beck táborszemagy mögött Klobucsár Vilmos altábornagy: a főherczegtől jobbra Windischgratz herczeg lovassági tábornok, mellette Vivenot altábornagy mögötte Potiorek altábornagy és Krobat.n altábornagy, odább Altorjay Imre csendőrezredes, Toda japáni attaché és Molnár Viktor főispán.

Ismertető szöveg: A hadsereg nagy gyakorlatain az idén Magyarországban Ferencz Ferdinánd főherczeg lovassági tábornok jelenlétében, Beck báró táborszernagy, a vezérkar főnöke vezetése alatt a 7-ik és 12-ik hadtest s a II. és VI. honvéd kerületek csapatai, valamint az ezek területén állomásozó honvédhuszár-ezredek vettek részt.
Az egymás ellen működő két hadtest egyike a 7-ik, melyhez a II. honvéd kerület csapataiból alakúlt 23. honvéd gyalog hadosztály és a 7. lovas dandár tartozott, Schwitzer Lajos táborszernagy parancsnoksága alatt volt s 18,900 gyalogosból és 2186 lovasból állott, 76 ágyúval.
A másik, a 12-ik hadtest, melyhez a VI. honvéd kerület csapataiból alakúit 38. honvéd gyalog hadosztály és a báró Zech tábornok honvéd lovassági felügyelő parancsnoksága alatt megalakult 1. lovas hadosztály tartozott, összesen 20.215 gyalogosból. 2854 lovasból állott, 76 ágyúval. Parancsnoka Probszt táborszernagy volt.
A hadgyakorlatok színhelyéül Arad- és Temesmegyéknek a Béga s a Fehér-Körös közt fekvő része szolgált, melynek közepén a Maros vize folyik; a Maros magas meredek partjai miatt sehol át nem gázolható, minélfogva a közlekedés hadi hidakon és kompokon történt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. szeptember 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page