Normál kép: 569_668_pix_Oldal_49_Kep_0002.jpg   Méret: 770x981 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 569_668_pix_Oldal_49_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1066x1358 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Yellowstone-park gejzirjei
Egy gejzir nyilása, a meleg vizből lerakódott kőtömeggel.

Ismertető szöveg: A művelt világ egyik legszebb s természeti csodákban leggazdagabb területe az Egyesült-Államok hí­res szép nagy Yellowstone-Parkja, a mely a nagy köztársaság legczivilizáltabb s leggazdagabb vidékeinek közvetlen közelében, a Sziklás-hegységben (Rocky Mountans) fekszik s 160 négyszögmérföldre terjed ki. A talaj vulkanikus, fensikjain tömérdek melegforrás - több mint 7000 - van rajta, sistergő gőz és gázkiömlések, fortyogó iszaphullámok, tiszta, meleg vízzel telt kerek medenczék. A működésben levő gejzírek - vizüket szökőkútként magasra lövellő melegforrások - száma 30-nál is több.
A Yellowstone-Park gejzírjei lövellik legmagasabbra vizüket minden egyéb vidékéi közt, olyan is akad közöttük, mely 96 méter magasra szökik. A víz felszökése különböző időközökben történik, néha óránkint, naponkint, hetenkint, havonkint, de még ugyanazon gejzír felszökési időköze sem mindig egyforma. A víz felszökése földalatti dörgéssel kezdődik, aztán a víz a medencze tetejéig emelkedik, forr és bugyog, míg végre gőzfelhőbe burkoltan hirtelen a levegőbe emelkedik a hatalmas vízoszlop. Némelyik gejzír torkolatában a visszahulló vizben levő szerves anyagokból sziklaszerű halmazok rakódnak le, - érdekes ezek között a Magányos Csillag (Lőne Star) nevű gejzír torkolata a Yellowstone Parkban. Ugyanitt vannak a folyó medréből kiemelkedő kráterek, egykori vulkánok maradványai, melyekben állandóan forró víz bugyborékol. A kirándulók kedves mulatsága azután, hogy a folyó tiszta s kivált pisztrángban gazdag vizében halat fognak s ezt aztán a kráter-torok forró vizében főzik meg.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1905. október 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page