Normál kép: 569_668_pix_Oldal_15_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 569_668_pix_Oldal_15_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1276x893 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Mezőhegyesről
Nagy Nonius LV.
Kis Nonius XXXVI.
Furioso XXVI.
Gidrán anyakancza

Ismertető szöveg: [Mezőhegyes] ... Legnagyobb nevezetessége azonban a ménes, a mely körül Kozma Ferencznek oly halhatatlan érdemei vannak.
Mezőhegyes azelőtt hosszú ideig egészen katonai kezelés alatt állott, s csak mikor Kozma Ferencz 1868-ban átvette az intézetet, osztotta kétfelé a szolgálat szervezetét. A ménesek és általán a lótenyésztés megmaradt a katonai kezelésben, a gazdaságok vezetését pedig képzett gazdatisztek vették át.
A ménes lóanyagát 1785-ben moldvai, cserkesz és holsteini kanczák alapították meg, mig apaménekül erdélyi, lipizzai és spanyol csődörök használtattak. A létszám az első években 500 körül volt. Az angol keresztezésre való átmenetet 1816-ban kezdték, mikor behozták az első Nonius mént, a mely megalapította a most már oly hires Nonius-törzset. 1820-ben pedig Mezőhegyesre érkezett a Gidrán törzs megalapítója, a mely az angol és arabs vér keveréke. Kozma lassanként faj, testalkat és képesség szerint osztályozta a méneseket. A ménesek öt részre osztattak: Norfolki, Gidrán, Nagy-Nonius, Kis-Nonius és angol félvér ménesre. Kozma főleg a tiszta csontozatra, munkaképességre fektette a fősulyt s a ménes az 1878-iki párisi lókiállításon bemutatott anyaggal oly nagy sikert ért el, hogy a nemzetközi jury javaslatára a köztársasági elnök Mezőhegyes számára külön nagy arany érmet veretett, a mely most a nemzeti múzeumban van.
Mezőhegyes mint gazdaság, a katonai kezelés alatt nagyon kezdetleges volt, mig most nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában a legelső mintagazdaságok közé tartozik. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 29.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page