Normál kép: 381_480_pix_Oldal_41_Kep_0002.jpg   Méret: 770x587 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 381_480_pix_Oldal_41_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2235x1705 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Rembrandt művei
Éjjeli őrség. - Olajfestmény eredetije az amsterdami állami múzeumban.

Ismertető szöveg: Az Éjjeli őrjárat Rembrandt leghíresebb festménye, a művészettörténet egyik legtöbbet elemzett műve, melynek részletei ma is a titokzatosság homályába burkolóznak. A festmény jelenleg a amszterdami Rijksmuseum legnagyobb termében függ, olyan nagy (363×437 cm), hogy elfoglalja az egész hátsó falat, pedig egyes darabokat már levágtak róla. Vitathatatlanul ez a múzeum egyik leghatásosabb festménye.
A megrendelést valószínűleg 1639-ben, vagy 1640-ben kapta Rembrandt a Frans Banning-Cocq által vezetett lövészegylettől.
A képnek eredetileg nem volt címe, az "Éjjeli őrjárat" elnevezést angol (sir Joshua Reynolds) és francia műértőktől kapta, mivel a kép a sok rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált. Az amszterdami Rijksmuseum restaurátorai 1947-ben láttak neki, hogy eltávolítsák a port és a sok lakkréteget a képről, így előtűnt a már korábban is sejtett tény: az alakokat nem éjjeli homályban, hanem tűző napsütésben ábrázolta Rembrandt.
(Forrás: Wikipédia)



Rembrandt - eredeti nevén Rembrandt Harmenszoon van Rijn - (Leiden, 1606. július 15. - Amszterdam, 1669. október 4.) a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész.
Rembrandt gyakorlott metszetkészítő volt, emellett számos rajza és rézkarca is fennmaradt. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek Holland aranykornak, illetve "arany évszázadnak", vagy egyszerűen Rembrandt korának neveznek (kb. a 17. század középső harmada). Ebben az időben volt csúcspontján a holland kultúra, tudomány, kereskedelem, katonai és politikai hatalom.

(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page