Normál kép: 773_853_pix_Oldal_13_Kep_0002.jpg   Méret: 770x1014 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 773_853_pix_Oldal_13_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1569x2066 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Andrássy Gyula szobra a leleplezés után.
A szobormű elölről nézve.

Ismertető szöveg: Nem kevesebb, mint tíz pályamű érkezett be, a mi egy ilyen költséges pályázatnál nem csekély dolog. Hat hazai és négy külföldi művész pályázott a babérért s a biráló bizottság, melynek tagjai közt ott voltak több hazai szakférfiún kivül Zumbusch bécsi és Müller Ferdinánd müncheni szobrászok is, egyhangúlag Zala György művének ítélte oda a hatezer frankos első díjat. A négyezer frankos második dij Eberlein Gusztáv berlini művésznek és a kétezer frankos harmadik dij Stróbl Alajosnak jutott. A bizottság ezenfelül elismerése jeléül egyenként másfélezer frankkal megvételre ajánlotta a Klein Miksa és Róna József szobormintáit.
Zala György az Andrássy-út végére tervezte művét, s hogy annak megfelelő építészeti háttért biztosítson és egyúttal megoldja a Andrássy-út befejezésének kérdését, Schickedanz Albert építészszel lépett társaságba, a ki a szoborhoz igen szép arkhitekturát csinált. Ez egy harminczhárom méter átmérőjű félkör alakú oszlopcsarnok, kilencz ívezettel és tizennyolcz karcsú oszloppal.
Andrássy délczegen ül lován, mely az alak nyugodtságának kiemelése végett kissé élénk helyzetben van jobb lábát magasra emeli és fejét leszögzi, hogy Andrássy egész alakja látható legyen. Andrássy lovasszobra hosszas négyszögű talapzaton áll. Az előrészen van az Andrássy - család czímere s két oldalt két dombormű. Baloldalt a koronázási jelenet, jobboldalt pedig a berlini kongresszus, szabadon dolgozva Werner Antalnak a berlini városházán őrzött nagy történeti festménye után.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. október 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page