Képaláírás: A japánbirs (Chaenomeles japonica) elsősorban a téglavörös színben ismert, de fotóztam már fehér változatát is. (Kevésbé ismert, hogy a termése is fogyasztható.)
Ismertető szöveg: A japánbirs (Chaenomeles) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a rózsavirágúak (Rosales) rendjéhez, ezen belül a rózsafélék (Rosaceae) családjához tartozó nemzetség, amely fás szárú fajokból tevődik össze. A lombfakadás kezdetén nyíló nagy, viaszszerű virágaikkal díszítő közkedvelt cserjék. Ágaik tövisesek. Apró birsalma-termésük erősen illatos, de keserű, nem ehető (kompót ízesítésére viszont kiváló). Magyarországon 2 Japánból származó alapfajjal, illetve azok hibridjeivel találkozhatunk. Valódi japánbirs (C. japonica) Mintegy méteresre növő, terjedő tövű cserje, élénk téglapiros virágokkal. Termései gömbölydedek, vesszői többé-kevésbé bibircsesek. A későbbi, nemesített fajták díszértékben felülmúlják. Pompás japánbirs (C. speciosa). Jóval gyakoribb, különösen a régi kastélykertekben. 1,5-2 m magas, csak kismértékben sarjadzó cserje, közepes növekedési eréllyel. Fiatal hajtásai kopaszok, vesszői nem bibircsesek. (Forrás: Wikipédia)
|