Normál kép: 1510943551.jpg   Méret: 770x754 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1510943551_nagykep.jpg   Méret: 2534x2480 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A zsinagóga mellett van a Holokauszt-emlékpark. Itt látható a Varga Imre által tervezett, vörösgránit talapzaton álló, a múzeum ismertetője szerint "szomorúfüzet mintázó [fém] a Holokauszt áldozatainak emlékműve"”, amelynek leveleire ki-ki felvésetheti meghalt hozzátartozója nevét.
Létrejöttét Tony Curtis által életre hívott Emanuel-alapítvány támogatta.

Ismertető szöveg: Emanuel-emlékfa
A szomorúfűzfára emlékeztető emlékmű levelein a holocaust mártírjainak neveit örökítették meg. A fán kb. 30 ezer levél van, majdnem mindegyiken egy név olvasható.
A Magyar Zsidó Mártírok Emlékműve Herzl Tivadar egykori szülőházánál, a Dohány utcai zsinagóga kertjében, a Raoul Wallenberg Emlékparkban található. Az alkotás az Emanuel Alapítvány ajándéka a vészkorszak 600 ezer magyarországi zsidó áldozatának tiszteletére. A szervezetet 1987-ben New Yorkban Tony Curtis magyar származású amerikai színművész hozta létre édesapja, a Mátészalkáról New Yorkba emigrált Emanuel Schwartz emlékére. (A fa neve így két értelemben is jelképes, hiszen a héber férfinév jelentése: "velünk az Isten".)
Az emlékmű alapító okiratát Edgar Miles Bronfman kanadai üzletember, akkoriban a Zsidó Világkongresszus elnöke, Elie Wiesel Nobel-díjas író és Varga Imre szobrászművész, a mű alkotója írta alá.
A fűzfát formázó, krómacél plasztika levelein egy bizonyos összeg fejében örökítették meg a holokauszt áldozatainak nevét, a befolyt pénzt pedig a Dohány-zsinagóga felújítására fordították.
(Forrás: https://www.kozterkep.hu/3264/emanuel-emlekfa)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page